Lichtkunstenaar François Morellet goochelt met licht

20 september 2014

Kunstenaar François Morellet (1926) is heel trouw gebleven aan de geometrische en systematische kunst. Ook goochelt hij met kunstlicht en laat in zijn installaties zijn voorkeur duidelijk zien en beleven. Kenmerkend voor zijn werkwijze is het gebruik van licht en complexe lijnen- en vormensystemen. Vanaf 1950 werkt hij met systematische en geometrische kunst en realiseert zijn kunst via een systeem van vormgeving door het gebruik van een overlapping, fragmentering, rangschikking of interferentie.

Lichtkunstenaar François Morellet goochelt met licht

François Morellet. 9 + 1, Installationen

Zijn lichtinstallaties zijn veelal statisch, maar zijn interactieve installaties (zoals Labyrinthe) tonen op voortreffelijke wijze de scheppingskracht uit zijn creatieve kennis en ervaring. Als protagonist van concrete kunst heeft hij een internationale erkenning bereikt. Zijn museale kunst was in 2010 te zien in het Museum Pfalzgalerie. Een belangrijk onderdeel van de expositie is het werk “Lamentable” uit 2006, dat is opgebouwd uit een samenstel van 8 neon-buizen en tevens dient als een pronkstuk van de “museale 10”. De neonbuizen zijn 190 cm lang en licht gebogen en voor het gas in de buizen is argon gebruik voor het blauwe licht. Vier neonbuizen vormen het grondstuk en vier buizen staan rechtop. In de bijbehorende compacte catalogus zijn de getoonde werken afgebeeld en van een toelichting voorzien. Zijn vlakverdelingen met geometrische vormen zijn eveneens zeer de moeite waard om te observeren en als een kunstuiting te verwerken.

ISBN 978-3-89422-167-6, “François Morellet. 9+1, Installationen”, Annette Reich en Britta E. Buhlmann, Verlag St. Johann, 2010, 56 pagina’s.

Museum Pfalzgalerie, Museumplatz 1, D-67657 Kaiserslautern, www.pfalzgalerie.de.


Gerelateerde artikelen