Charles Morand Pathé (1863-1957)

26 september 2018

De Franse ondernemer en pionier van de filmindustrie Charles Pathé (1863-1957) werd 155 jaar geleden geboren in Chevry-Cossigny (F). In 2018 staat de filmindustrie extra stil bij een herdenking van de 155e geboortedag van Charles Pathé. Hij zette zich ook in voor het verspreiden van de grammofoon. Op 2-jarige leeftijd verhuisde de familie Pathé naar Vincennes.

Charles Morand Pathé (1863-1957)

Charles Pathé zette zich in voor het verspreiden van de grammofoon.

Charles eindigde met 14 jaar zijn schoolopleiding en ging bij zijn vader werken in de slagerij in Parijs. Na een langere tijd in militaire dienst trok hij de wereld in en vertrok naar Argentinië, met als doel om een zaak op te zetten. Hij had weinig zakelijk succes en keerde na twee jaar arm terug naar Frankrijk. In 1893 trouwde hij en verdiende zijn salaris als medewerker van een notaris.

Zijn carrière startte met een aankoop van een grammofoon en een stapel platen. Op jaarmarkten konden be-zoekers tegen betaling luisteren naar muziek. Hij ging snel met één van zijn broers in de handel van spelers en grammofoonplaten. Daarna kwamen de filmprojectoren, die hij zelf ging fabriceren. Door overname van andere bedrijven en activiteiten groeide Pathé-ondernemingen uit tot een complete filmindustrie.

In 1896 werd het bedrijf “Société Pathé Frères” opgericht. In het jaar 1897 verkochten de gebroeders Lumière al hun rechten en patenten aan de firma van Pathé. De beide directeuren, Émile voor de platenspelers en Charles voor de filmprojectoren, brachten de onderneming tot grote omvang en realiseerden verdiensten uit de gehele wereld. Het Pathé-imperium ontwikkelde zich tot een dominante internationale positie in de geluids- en filmindustrie. De onderneming van de broers Pathé kwam in 1939 in de financiële problemen en ging ten onder.


Gerelateerde artikelen