De basis voor de informatica is gelegd door Alan Turing

16 februari 2018

In de geweldig mooie serie studieboeken van de reeks “Wetenschappelijke biografie” is het boek “Turing - Bouwer van de eerste computers” verschenen. De revolutie van de informatica en de opmars van de computer is een verdienste van Turing. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kraakte hij de Duitse geheimtaal, de Enigma-code, waarmee onderzeeboten hun communicatie onderhielden. Alan Turing (1912-1954) was een buitengewoon intelligente wetenschapper en zijn (korte) leven lang een gekwelde persoonlijkheid.

De basis voor de informatica is gelegd door Alan Turing

Turing - Bouwer van de eerste computers

Tijdens zijn studietijd op het King’s College in Cambridge maakt hij kennis met het werk van de Duitse wiskundige David Hilbert. Rond 1943 maakt hij kennis met de eerste ontwikkelingen van de elektronische technologie en werkt aan de constructie van een elektronische rekenmachine. In 1948 begint hij zijn programmeerwerkzaamheden voor numerieke berekeningen en voor het maken van modellen voor plantengroei. Auteur Jean Lassègue beschrijft op boeiende wijze alle successen, teleurstellingen en de resultaten van de wetenschappelijke inspanningen van Turing, verdeeld over tien samenhangende hoofdstukken.

Hoe hij zijn belangstelling voor programmeren en computers ontwikkelde is gedetailleerd beschreven. Al op jonge leeftijd werd zijn sexuele geaardheid bijna al een remmende factor in zijn privéleven en werkzaamheden. Ook bevat het boek een bijdrage over de oorsprong van calculus en de weg naar het mechaniseren van een calculus. Centraal in het verhaal staat de turingmachine, die later uitgebreid werd tot één van de eerste bruikbare computers. De auteur heeft alle artikelen ruim voorzien van afbeeldingen. Een zeer waardevol studieboek voor alle wiskundigen en historici.

ISBN 978-90-8571-289-3, “Turing - Bouwer van de eerste computers”, Jean Lassègue, Veen Magazines, 2010, 156 pagina’s.


Gerelateerde artikelen