De evolutie van onze ogen en de fascinatie van het zien

10 mei 2016

Nog tot en met 26 juni 2016 presenteert het Stadtmuseum Erlangen in samenwerking met de Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg de educatieve expositie “Augenblick! Die Faszination des Sehens”. De expositie slaat een brug van de evolutie van het oog in de dierenwereld naar de prestatie van ons brein bij het verwerken van visuele indrukken en prikkels tot en met het bespreken van de mogelijkheden van ons visuele systeem, het ervaren van het optisch bedrog en het zien als thema in de beeldende kunst.

De evolutie van onze ogen en de fascinatie van het zien

Augenblick!

Het concept van de expositie is verdeeld in vier samenhangende vak- of interessegebieden, namelijk met de onderwerpen “Licht, leven, zien”, “Het menselijk oog”, “Het zien en waarnemen” en “Het zien en herkennen”. Aandacht is er voor de samenhang tussen zien, spreken en schrijven in relatie tot de opbouw van een gestructureerd beeld van de wereld in onze directe omgeving en van onze bijdragen aan de vorming van historische en culturele ontwikkelingen. Naast talrijke kleurrijke illustraties, grote foto’s, preparaten van dieren, modellen en kunstwerken krijgen de bezoekers installaties en films te zien.

De expositie heeft een sterk educatief karakter en richt zich op leerlingen van alle schooltypen en is zeker ook geschikt voor andere jongeren en volwassen personen. Dat speciaal het zintuig zien centraal staat in de expositie komt door het feit dat juist de mens in staat is om vanuit optische indrukken - in relatie met spraak en schrift - een compleet beeld te bouwen van zijn visuele opnamen. Het licht wordt in het eerste deel uitgelegd. Van het totale elektromagnetische stralingsspectrum is slechts een zeer klein gedeelte tussen het infrarode en ultraviolette licht voor ons visuele systeem zichtbaar.

De evolutie van onze ogen en de fascinatie van het zien - 2 De evolutie van onze ogen en de fascinatie van het zien - 3 De evolutie van onze ogen en de fascinatie van het zien - 4
De Franse Post bracht in 2015 een postzegelboekje uit met 12 kleurrijke postzegels met afbeeldingen van dierenogen (Mi. 6178-6189). Wij brengen uit deze uitgifte vier prachtige zelfklevende postzegels uit deze unieke serie dierenogen in beeld.

Het zichtbare licht, uitgedrukt in de eenheid nanometer, loopt van 380 nm naar 780 nm, van violet tot en met rood. Daarna worden bezoekers geïnformeerd over de opbouw van dierenogen en de meest voorkomende vormen in de dierenwereld. Er is in elk geval sprake van een veelheid aan vormen en opbouw. In het tweede deel staat het menselijk oog centraal. Het blijft boeiend om te zien dat de fysiologie van het oog op bijzondere wijze is opgebouwd en allerlei verrassende eigenschappen heeft. Onderdelen als het netvlies, de blinde vlek, het complete visuele systeem en de ingewikkelde weg van alle licht- en beeldprikkels zijn met duidelijke afbeeldingen uitgelegd.

In het derde gedeelte van de expositie staan het fenomeen van kleuren en enkele optische apparaten centraal, zoals de verrekijker, de bril en de microscoop. Bovendien is er aandacht voor de synesthesie, ruimtelijk zien, het perspectief en illusie van ruimte. Het vierde deel vertelt de bezoeker alles over de kunst van de mens om beelden te verbinden met spraak en schrift. Een expositie van hoge kwaliteit voor iedereen.

Stadtmuseum Erlangen, Martin-Luther-Platz 9, D-91054 Erlangen, www.erlangen.de/stadtmuseum.