De fascinerende wereld van Maurits Cornelis Escher (2)

17 september 2015

Met meer dan 100 interessante werken van de Nederlandse graficus Maurits C. Escher (1898-1972) presenteert de Scottish National Gallery of Modern Art in Edinburgh tot en met 27 september 2015 een belang-rijk deel aan kunstwerken uit het geweldige oeuvre van deze zeer gewaardeerde en wereldbekende kunstenaar in de expositie The Amazing World of M.C. Escher. De expositie toont een indrukwekkende selectie van het werk van de kunstenaar met een verbazingwekkende vindingrijkheid en originaliteit, een one-man kunstbeweging die een groot aantal bekende en populair geworden beelden in de moderne kunst heeft voorgebracht en nagelaten.

De fascinerende wereld van Maurits Cornelis Escher (2)

The Amazing World of M.C. Escher

Escher realiseerde fascinerende en vaak onmogelijke werelden, zoals trappen zonder een herkenbaar begin of einde in het werk “Klimmen en Dalen” (1960), een onmogelijke bouwconstructie in een bergachtig landschap in het werk “Belvedère” (1958) en scènes waar zowel twee- als driedimensionale vlakken naadloos in elkaar versmelten in het werk “Reptielen” (1943). Het direct herkenbare werk van Escher wordt in de kunstwereld en door bezoekers van exposities vaak vergeleken met werk van René Magritte (1898-1967) en Salvador Dalí (1904-1989), iconen uit de wereld van het surrealisme. Escher heeft zich nooit aangesloten bij de surrealisten, maar zijn werk heeft veel gemeen met dat van Magritte en Dalí.

Zij spelen net als Escher dat doet met een aantal onvolkomenheden in de visuele waarneming en de interpretatie en verwerking van de beelden. Er is sprake van optisch bedrog en een gegoochel met het perspectief. In tegenstelling tot zijn beroemde tijdgenoten dacht Escher meer aan het realiseren van nieuw werk dan aan het verhogen van zijn oplagen en hogere verkoopcijfers. Ondanks zijn vindingrijkheid en populariteit elders in de wereld kreeg het Britse publiek zelden een kans om Eschers originelen van dichtbij te bekijken. Zijn kunstwerken verschenen wel op hoezen van vinylplaten, maakten deel uit van films en werden getoond op televisie.

Reizen bleek een belangrijk deel uit te maken van zijn leven en werk. Hij deed er inspiratie mee op. Schetsen die hij maakte in Alhambra maken deel uit van de expositie. Zijn vlakverdelingen zijn ook beroemd geworden. Ook door het werk van Sir Roger Penrose en de met hem gevoerde correspondentie werd Escher nog meer geïnspireerd tot het maken van spraakmakende kunstwerken. In de catalogus van de expositie brengen deskundigen gedetailleerde informatie en wetenswaardigheden over de bekendheid van Escher in Engeland en Schotland en zijn belangstelling voor vlakverdelingen. Een rijk geïllustreerde kunstpublicatie.

ISBN 978-1-906270-88-9, “The Amazing World of M.C. Escher”, Micky Piller, Patrick Elliott en Frans Peterse, National Galleries of Scotland, 2015, 144 pagina’s. De catalogus is te koop bij de redactie van Optische Fenomenen.

National Galleries of Scotland, 73 Belford Road, Edinburgh, EH4 3DS, www.nationalgalleries.org.


Gerelateerde artikelen