De toverspiegel van Maurits C. Escher

27 juli 2015

Het 25-jarig bestaan van de uitgeverij Taschen heeft een reeks herdrukken van succesvolle kunstboeken opgeleverd. In die reeks is een prachtig verzorgde druk verschenen van een veel gevraagd en gelezen kunstboek over het leven en het werk van de graficus en wereldberoemde kunstenaar Maurits Cornelis Escher. Voor elke kunstliefhebber en aanhangers van het geweldige oeuvre van Escher een uitgelezen mogelijkheid om voor een sympathieke prijs één van de mooiste en meest gedetailleerde boeken over Escher aan te schaffen.

De toverspiegel van Maurits C. Escher

De toverspiegel van Maurits Cornelis Escher

De auteur Bruno Ernst heeft van heel dichtbij het leven en werk van Escher kunnen volgen en analyseren. Zijn relatie met de graficus is de basis voor dit waardevolle en educatieve boek. Hoe zijn belangstelling voor het werk ontstond, heeft de auteur leuk beschreven en het begon allemaal door het wonder op de litho Boven en onder. Een prent die hij voltooide in 1947. Bruno Ernst geeft in zijn beschrijvingen aan dat deze prent met die van de “Prentententoonstelling” (litho uit 1956) wellicht de beste prenten zijn uit zijn hele oeuvre.

In het boek vindt de lezer in een biografische omlijsting een geïllustreerd verslag van het ontstaan van Eschers werk, zoals Bruno Ernst dat optekende uit de vele gesprekken met de kunstenaar. Tevens maakt de lezer aan de hand van vele reproducties van originele werken kennis met de veelzijdigheid en de geweldige uitstraling van het oeuvre. Bruno Ernst start zijn reis door Eschers wereld met een verhaal over tekenen en het suggereren van werkelijkheid van diepte op het platte vlak. Dan volgt er een boeiend verhaal over het privé leven van M.C. Escher, de plaats van hem in de wereld van de kunst en zijn leermeester.

De toverspiegel van Maurits C. Escher - 2 De toverspiegel van Maurits C. Escher - 3 De toverspiegel van Maurits C. Escher - 4

Het optische bedrog in zijn werk is goed zichtbaar en toch raak je er bijna niet op uitgekeken. Van bijzondere waarde voor de kunstkenners zijn de wiskundige toelichtingen op de prenten. Perspectief en vlakverdelingen zijn uitstekend in woord en beeld weergegeven. Escher ontwierp postzegels, bankbiljetten, logo’s en wandversieringen. Het boek geeft daar prachtige voorbeelden van. In het tweede deel van het boek beschrijft de auteur aan de hand van vele voorbeelden werelden die niet kunnen bestaan. De relatie tot het werk van Magritte speelt daarbij een rol. “Elke houtsnede, houtgravure of litho van Escher is technisch onberispelijk”, geeft de auteur mee aan het vakmanschap van Escher. Het fantastische boek eindigt met bolspiegelingen, onmogelijke figuren, kristallen en het tekenen in het oneindige.

ISBN 978 3 8228 3709 2, “De toverspiegel van Maurits Cornelis Escher”, Bruno Ernst, Librero, 2007.


Gerelateerde artikelen