Onverwachte ontdekkingen inspiratiebron M.C. Escher

23 oktober 2014

De kunst van Maurits C. Escher is wereldberoemd, maar uit recent onderzoek blijkt dat er toch nog nieuws valt te ontdekken. De conservator van ‘Escher in Het Paleis’, Micky Piller, stuitte bij haar bezoek aan de voormalige middelbare school van de graficus Escher in Arnhem op een aantal opvallende overeenkomsten met een serie wereldberoemde tekeningen van Escher.

Onverwachte ontdekkingen inspiratiebron M.C. Escher

Verrassende ontdekkingen in school Escher

Opmerkelijk genoeg is de relatie tussen het schoolgebouw en Eschers werk niet eerder geconstateerd. Over het algemeen wordt aangenomen dat Escher na zijn ver- trek uit Italië in 1935, de realiteit inruilde voor de optische illusie van onmogelijke constructies die hem uiteindelijk beroemd zou maken. Men spreekt in de kunst over ‘landscapes’ in zijn oudere werken versus ‘mindscapes’ in zijn prenten van na 1945.

Onverwachte ontdekkingen inspiratiebron M.C. Escher - 2
Trappenhuis 2014 in het gebouw van Eschers HBS (impressie)

De verwondering
Nu blijkt dat “de hel van Arnhem”, zoals Escher zijn schooltijd noemde, van groot belang is geweest voor toonaangevende werken zoals ‘Andere Wereld’ en ‘Relativiteit’, en een aantal andere prenten die hier ook mee in verbinding kunnen worden gebracht. De resultaten van het onderzoek vormen de basis voor een nieuwe tentoonstelling ‘Verwondering’ die vanaf 16 november 2014 in het museum Escher in Het Paleis wordt getoond.

Escher in Het Paleis, Lange Voorhout 74, NL-2514 EH Den Haag, www.escherinhetpaleis.nl.


Gerelateerde artikelen