De kunstwerken van Escher in een Deens kunstmuseum

9 april 2014

In de prachtige en authentieke ambiance van een landhuis onder de naam Gammel Holtegaard in de Deense plaats Holte waren ruim 80 hoofdwerken van de Nederlandse graficus Maurits C. Escher onderdeel van een expositie in 2008.

De kunstwerken van Escher in een Deens kunstmuseum

M.C. Escher

Met medewerking van de M.C. Escher Stichting in Baarn is het de curator gelukt een prachtig overzicht uit zijn oeuvre aan het grote publiek te tonen. Om bezoekers ruimte te bieden het geheel in alle rust te bewonderen is het museum zelfs elke dag (behalve de maandag) geopend tot 20 uur. Het omvangrijke complex Gl. Holtegaard bevat een hoofdgebouw, bijgebouwen en een bijbehorende tuin in een Barokstijl aangelegd. Het complex is gebouwd in een Deense bouwstijl uit een periode rond de opening in 1755. Het complex bevindt zich aan de buitenzijde in de authentieke uitstraling.

Er waren vele eigenaren, totdat de stad in 1976 het complex kocht en liet aanpassen en restaureren voor nieuwe functies en voor het houden van kunstexposities. De werken van M.C. Escher passen op een unieke wijze in de schitterende ambiance van de inrichting en omgeving. Voor de vier meter lange litho Metamorfose is een prachtige locatie gevonden. Het concept van de expositie “M.C. Escher” laat vroeg werk zien vanaf 1917 via zijn Italiaanse periode, visuele illusies, vlakverdelingen tot en met zijn ruimtelijke constructies en onmogelijke figuren. Dankzij vier auteurs met veel kennis over het leven en werk van één van de beroemdste grafici in onze wereld heeft de catalogus bij de expositie een hoge informatieve en kunstwaarde. De artikelen van Willem F. Veldhuysen, Ann-E. Knudsen, Micky Piller en Doris Schattschneider zijn rijk geïllustreerd. Na de afbeeldingen van de getoonde werken, bevat de catalogus nog een biografie van de kunstenaar. De teksten zijn geschreven in het Deens en de catalogus is te koop in het museum.

De kunstwerken van Escher in een Deens kunstmuseum - 2

ISBN 978-87-88499-66-7, “M.C. Escher”, Susanne Bruhn, Museum Gammel Holtegaard, 2008, 105 pagina’s.

Museum Gammel Holtegaard, Attemosevej 170, DK-2840 Holte, www.glholtegaard.dk.

Afb. Ter gelegenheid van de 100e geboortedag van M.C. Escher verscheen een postzegel.


Gerelateerde artikelen