De functie van beelden in een historisch perspectief

8 mei 2014

Beelden spelen al eeuwenlang een rol in het inspireren, reflecteren en in het leren van personen. Ze hebben een veelvoudige functie in het dagelijks leven. Hun sterke informatieve waarde is sterk gegroeid en de beeldende communicatie is in de kunst, vermaak en reclame evenzo relevant als in de natuurwetenschap of in de filosofie.

De functie van beelden in een historisch perspectief

Das Bild

Het informatieve en studieboek Das Bild bespreekt vragen over het beeld, hoe het gezien kan worden, hoe we er naar kijken en hoe we ermee om moeten gaan. Maar ook beschrijft de auteur de politieke en maatschappelijke kanten die aan beelden zijn gekoppeld. De lezers krijgen een uitstekende thematische inleiding in de wetenschap achter het beeld en betekenis ervan in onze maatschappij. Het beeld is volledig behandeld in theorie, historie en gebruik in het dagelijks leven. Het boek start met het kaderen van begrippen uit de wereld van het beeld en de beeldvorming. De auteur laat duidelijk zien dat het beeld in eerste instantie een sterke relatie heeft met kunstuitingen. Ook de ontwikkeling van de fotografie heeft een belangrijke rol gespeeld in de waarde van het beeld. Beelden komen in vele vormen voor en het gebruik van kleur speelt een hoge rol bij de impact en waardering van beelden.

De inhoud en wijze van behandeling van het specifieke onderwerp inspireren en verrassen elke lezer en gebruiker van het boek in beeldvormende opleidingen. Het boek sluit af met een uitgebreid literatuur overzicht, een trefwoordenregister en een lijst met interessante internetadressen.

ISBN 978-3-05-004367-8, “Das Bild”, Matthias Bruhn, Akademie Verlag, 2009, 255 pagina’s.


Gerelateerde artikelen