De kleuren van de nacht

24 september 2013

Het schemerlicht, de ondergaande zon en het licht in de nacht speelden in het leven van Vincent van Gogh een belangrijke rol en waren voor hem bronnen van inspiratie om dit fascinerende licht te verwerken in zijn schilderijen.

De kleuren van de nacht

Vincent van Gogh. Die Farben der Nacht

Welke uitstraling hij kan geven aan een familie aan een tafel bij het nuttigen van de aardappels en het drinken van een heerlijk drankje bij het licht van een olielamp is door een bijzonder wijze in beeld gebracht op het olieverfschilderij “De Aardappeleter” (1885). De manier waarop hij met kunstlicht en natuurlijk licht speelt is fascinerend en zorgt steeds weer voor waardering voor het werk van Van Gogh. Van dit beroemde schilderij zijn enkele mooie varianten geschilderd. Ook de “Sterrennacht” (1889) laat kijkers genieten van de vibrerende en expressieve stijl van schilderen van heldere sterren en luchtstromingen aan de nachtelijke hemel.
Hij nam in eerste instantie de stijl van de impressionisten over en ontwikkelde snel een geheel eigen herkenbare schilderstijl. Hij gaf het licht een magische kleurenmix. Van Gogh (1853-1890) streefde er naar zijn schilderwerken een zeer persoonlijke metaforische betekenis te geven, die ver uitgaat boven een oppervlakkige visuele verschijning. Beide gekozen kunstideeën worden zeer gewaardeerd door kenners en liefhebbers van schilderkunst. Van Gogh groeide ook in zijn voorstellingen met het schilderen van het licht in de kunstwerken met de ondergaande zon en het kunstlicht dat zorgt voor gezelligheid en vertier. De expositie “Van Gogh en de kleuren van de nacht” heeft een prachtige catalogus opgeleverd. In 2009 vond deze prachtige expositie met de magische en begoochelde kleurenmix in het licht van de nacht in het Van Gogh Museum in Amsterdam plaats. De catalogus is meer dan alleen een plaatjesboek met de reproducties van de getoonde werken. De auteurs geven namelijk een voortreffelijk beeld over het leven van Van Gogh en de keuze voor zijn nachtscènes met een rijke en veelzijdige inhoud. Resultaten uit vele kunststudies en onderzoeken geven een fascinerend en betoverend beeld over het ontstaan van zijn beroemde schilderijen. De auteurs bespreken deze ontwikkeling aan de hand van schetsen, details en vele kleine voorbeelden van andere schilders. Het geheel is een unieke inspiratiebron geworden voor kunstliefhebbers en in het bijzonder voor liefhebbers van de kunst van deze Nederlandse meester. Het Van Gogh Museum toonde zijn werk in deze speciale expositie tot en met 7 juni 2009.

ISBN 978-3-7757-2265-0, “Vincent van Gogh. Die Farben der Nacht”, Sjraar van Heugten, Joachim Pissarro en Chris Stolwijk, Hatje Cantz Verlag, 2008, 159 pagina’s.


Gerelateerde artikelen