Napoleon Bonaparte als een genie en veroveraar

28 september 2013

Door het verwerven van een omvangrijke collectie van de zogenaamde Napoleon-karikaturen van het verzamelaarechtpaar Sabine en Ernst Scheffler uit Berlijn door de Stichting Niedersachen zag het Duitse Museum voor Karikatuur en Kritische Grafiek kans een indrukwekkend concept voor een reizende expositie te bouwen.

Napoleon Bonaparte als een genie en veroveraar

Napoleon - Genie und Despot

Na meerdere locaties aangedaan te hebben konden liefhebbers en geïnteresseerden in de geschiedenis en in het bijzonder in het leven, invloed en het werk van Napoleon Bonaparte genieten van ruim 130 prenten in het Museum Haus Ludwig te Saarlouis. De grafische werken zijn karikaturen met getekende voorstellingen van gevechten, dood, strategie, actualiteit en vooral spot en zijn getekend door vele internationaal bekende tekenaars en kunstenaars. Alle prenten zijn in kleur en bevatten prachtige voorstellingen uit een roerige episode in de Europese geschiedenis aan het begin van de 19e eeuw. Bezoekers reageerden nu al zeer enthousiast op deze expositie en hebben veel belangstelling voor het boek dat speciaal voor deze collectie uitkwam. Uit alles blijkt dat Napoleon visie bezat en wist waar hij aan begon. Na de intocht in een onderworpen land bracht bij orde, structuur en gezag. Maar hij veroorzaakte ook veel verdriet en vele doden. Beelden en sculpturen idealiseren en vereren hem en de karikaturen maken hem belachelijk. De tentoonstelling illustreert de weg die hij aflegde vanaf het grijpen van de macht tot en met zijn verbanning naar het eiland St. Helena. Hij werd geboren in Ajaccio op Corsica in 1769. Al op zeer jeugdige leeftijd volgde hij een militaire opleiding en werd beroepsmilitair in 1785. In het boek geeft de auteur een beeld over het ontstaan van zijn veroveringsdwang en de noodzaak daartoe. Hij overlijdt in 1821. De expositie met vele rijke en historische tekeningen vond plaats 2009.

ISBN 3-921752-48-5, “Napoleon - Genie und Despot”, Gisela Vetter-Liebenow, Wilhelm-Busch-Gesellschaft, 2006, 193 pagina’s.

Museum Haus Ludwig, Kaiser-Wilhelm-Strasse 2, D-66740 Saarlouis, www.saarlouis.de.


Gerelateerde artikelen