De kunst van Bridget Riley

24 mei 2014

Het kunstboek “Bridget Riley: Flashback” is de eerste uitgave van een nieuwe serie monografieën van exposities met moderne kunst. De specifieke uitgave over Bridget Riley valt samen met een reeks exposities in Engeland in 2010. Na de succesvolle expositie in de Walker Art Gallery in Liverpool waren de werken van de Engelse kunstenares te zien in de galerie van het Birmingham Museum.

De kunst van Bridget Riley

Bridget Riley - Flashback

In het boek maakt de lezer kennis met het werk en de boeiende carrière van Bridget Riley, die zo succesvol begon aan het begin van de zestiger jaren van de vorige eeuw. Zij is in haar werk voortdurend ambitieus en is veelzijdig in het gebruik van materialen en technieken. Het concept van de serie tentoonstellingen bevat bijna 40 werken vanaf 1961 tot en met 2007. Schilderijen en werken op papier geven een beeld uit ruim 45 jaar betrokkenheid tot de op-art. Bij de samenstelling en inrichting van de reizende expositie is zij nauw betrokken. Tijdens haar middelbare schooltijd maakt zij kennis met het werk van Vincent van Gogh in de Tate Gallery in 1947. In haar studententijd aan onder andere de Royal College of Art is het voortdurend zoeken naar de zin van de studie. Ondanks goede resultaten in de studie blijft zij lange tijd ontevreden met de situatie in de kunst. Zij besluit andere dingen te gaan doen in het leven. Een expositie met de kunstwerken van Pollock maakt grote indruk op haar en zorgt voor het herwinnen van interesse en het oppakken van haar creatieve werk.

Ze gaat weer schilderen en schrijft haar eerste monografie over haar werk en kijk op kunst. In 1961 ontstaan haar zwart/wit schilderijen en wordt het optische effect op haar werk zichtbaar en herkenbaar. In 1965 wordt een solo-expositie geopend in New York en nog voor de opening zijn alle schilderijen al verkocht. In de parallel lopende expositie “The Responsive Eye” in het Museum voor Moderne Kunst in New York kreeg zij veel aandacht van de pers en vooral van kunstverzamelaars. Zij werd een gevierd kunstenares. Kunstenaar Josef Albers noemde haar zijn “dochter” en Salvador Dalí uitte veel lof voor haar stijl en kunstwerken. Zij won vele prijzen en haar stijl is inmiddels wereldberoemd. In het kunstboek, dat tevens dient als een catalogus voor de reizende expositie, ziet de lezer meerdere voorstudies van werk dat gerealiseerd werd. Ook het werk in de studio is in beeld gebracht en toegelicht. Een uitgebreide biografie sluit dit mooie en compacte kunstboek af.

De kunst van Bridget Riley - 2

ISBN 978-1-85332-280-8, “Bridget Riley: Flashback”, Bridget Riley en Michael Bracewell, Hayward Publishing, 2009, 96 pagina’s.

Afb. Een postzegel met werk van Bridget Riley.


Gerelateerde artikelen