De steentijd in Oostenrijk in driedimensies

5 februari 2014

De vondst van het beeldje dat wij kennen als de Venus van Willendorf, bracht in de wereld van kunst en cultuur veel beroering en opwinding door de fascinerende vorm, schoonheid en de zeer bijzondere grootte van maar 11 cm.

De steentijd in Oostenrijk in driedimensies

Venus van Willendorf nu op 3D postzegel

Het beeldje, dat pas later de Venus van Willendorf werd genoemd, werd tijdens opgravingen gevonden op 7 augustus 1908 in het Oostenrijkse dorpje Willendorf gelegen aan de Donau. Na een nauwkeurig onderzoek blijkt dit beeldje te stammen uit de steentijd en is volgens onze wetenschappelijke kennis ca. 25.000 jaar geleden gemaakt. Voor velen is dit het oersymbool voor de steentijd en voor de vruchtbaarheid van de mens. Kunst en cultuur gaan perfect samen in vormgeving en weergave van vrouwelijke schoonheid van dit tijd. Wereldwijd is dit beeldje van een naakte vrouw tot een icoon geworden.

De Oostenrijkse Post heeft dit beroemde beeldje van slechts 11 cm hoogte van alle kanten laten fotograferen. Een deel van de foto’s is door het bedrijf Outer Aspect in een driedimensionale afbeelding omgezet door gebruik te maken van de innovatieve lenticulair beeldtechniek. Dit 3D beeld is gedrukt als een officiële 3D postzegel, die door de Oostenrijkse Post is uitgegeven ter gelegenheid van het 100 jaar geleden gevonden beeldje. Door de keuze voor de unieke 3D registratie op een postzegel is het doorgaans moeilijk zichtbare beeldje nu voor een groot publiek toegankelijk en te koop bij postzegelhandelaren. De zegel heeft de nominale postwaarde van € 3,75 en is zelfklevend. Over de unieke vondst van de Venus van Willendorf en andere imponerende vondsten uit de steentijd is een informatief boekje verschenen. Op de voorzijde van dit mooi uitgevoerde boek is de 3D zegel door het vierkante raampje in de omslag zichtbaar. De Oostenrijkse Post zorgde voor nog meer spektakel door het tevens opnemen van een velletje met 8 frankeer geldige postzegels met beelden van de Venus van Willendorf in meerdere standen en details. De postzegels hebben een frankeerwaarde van elk 55 eurocent en kunnen gebruikt worden voor de post.

De steentijd in Oostenrijk in driedimensies - 2

De auteurs van het boekje geven de lezers een gedetailleerd beeld over de steentijd in het algemeen en over ontwikkelingen en vondsten uit de steentijd in Oostenrijk. Door de vele illustraties en overzichten is dit boekje zeker geschikt om alles te weten te komen over een tijd die 2.500.000 jaar geleden begon. Een leerzaam boekje voor gebruik in het onderwijs, voor individueel gebruik en voor postzegelverzamelaars. De lenticulairtechniek werd voor het eerst in 1903 in Londen door F.E. Ives genoemd onder de naam “Parallax-Stereogram” in zijn aanvraag voor een patent.

ISBN 978-3-902543-68-4, “Steinzeit in Österreich”, Peter Hammermüller, Ferrytells Verlag, 2008, 33 pagina’s met negen originele postzegels.


Gerelateerde artikelen