Een Franse rebel van de moderne schilderkunst

4 februari 2014

Het leven en kunstwerken van de Franse schilder Gustave Courbet (1819-1877) stonden in 2008 centraal in een grootse expositie in het Metropolitan Museum of Art in New York.

Een Franse rebel van de moderne schilderkunst

Gustave Courbet

Bij deze fantastische en indrukwekkende expositie verscheen een omvangrijke catalogus met een interessante geschiedenis over zijn leven en zijn spectaculaire ontwikkeling als kunstenaar. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste vertegenwoordiger van het realisme en een representant van een nieuwe stijl van schilderen. Technische meesterwerken met oog voor detail zijn de visitekaartjes van Gustave Courbet. De schilderijen van hem zijn spraakmakend, realistisch en het beeld op het doek heeft veelvuldig een dubbelzinnige betekenis.

Een Franse rebel van de moderne schilderkunst - 2

Courbet schildert de realistische waarheid en durft die waarheid ook uit te beelden in ondeugende details in het eindresultaat. Hij schilderde met een enorme passie zijn landschappen en portretten. Onderzoekers van de kunst van Courbet worden telkens verrast bij hun werkzaamheden. Voor het schilderen van portretten en personen in de vrije natuur maakte hij vaak gebruik van oude doeken met eerder vastgelegde taferelen en gebruikte hij de fotografie in de ontwerpfase van diverse schilderijen. In vele artikelen geven toonaangevende auteurs interessante beschouwingen over de kunstenaar en de kunstzinnige invloed door hem op hedendaagse kunstschilders. Een boek voor studenten en liefhebbers. Aan het begin van 2014 werd door een persbericht van de Franse Post bekendgemaakt dat er niet wordt gekozen voor een postzegelontwerp met een afbeelding van het schilderij "De oorsprong van de wereld" van Gustave Courbet.

ISBN 978 3 7757 2109 7, “Gustave Courbet”, Tas Skorupa, Mary Christian, e.a., Hatje Cantz Verlag, 2008, 480 pagina’s.


Gerelateerde artikelen