Diet Wiegman tovert kunst uit onderdelen en door licht

14 september 2014

Bij toeval kwamen wij het boek Anagram tegen in een opgeheven boekwinkelketen, die een flinke stapel van dit boekje voor een aantrekkelijke prijs te koop aanbood. Gelukkig zijn de meeste boekenwinkels weer geopend voor de boekenliefhebbers. Het begrip Anagram trok onze aandacht en de kunst van Diet Wiegman spreekt ons bijzonder aan. Het boekje begint met een overzicht van elf anagrammen, gevormd vanuit zijn naam.

Diet Wiegman tovert kunst uit onderdelen en door licht

Anagram

Hij gebruikt deze namen veelal bij zijn installaties en kunstwerken. Uit ogenschijnlijk onsamenhangend afval maakt Diet een kunstwerk zonder herkenbaar beeld of uitstraling. Pas met de juiste belichting en het gebruik van spotlights is er een kunstwerk in silhouet en schaduw. Bij het boekje vol met kunstwerken is een DVD meegeleverd met een portret van Diet Wiegman en zijn installaties en werk. De DVD is gemaakt door Mike Redman. Een anagram is een woord of een zin, gevormd uit de letters van een ander woord of een andere zin maar in een andere volgorde. Het maken van anagrammen is voor velen een geliefd woordspel. Anagrammen worden ook gebruikt als pseudoniem door bijvoorbeeld een auteur. Naast gewo-
ne anagrammen als kakstoel - koelkast is een opmerkelijk anagram aalscholver - schollevaar, dat zich onderscheidt doordat de woorden synoniem zijn. Anagrammen worden ook gebruikt in de wetenschap om belangrijke informatie die in eerste instantie niet openbaar wordt gemaakt, te versleutelen. Het werk van Diet Wiegman is internationaal erkend en veel van zijn grote sculpturen staan in openbare ruimten. Zijn werk is voorts te vinden in musea en maakt deel uit van privé-kunstcollecties. Voor informatie www.dietwiegman.com.


Gerelateerde artikelen