Door de creatieve ogen van Meret Oppenheim

16 juni 2016

Met de expositie “Das Auge der Meret Oppenheim” toonde het museum “kunst Meran im haus der Sparkasse” in 2009 de kunst van de bekende kunstenares die zich heeft ontwikkeld op internationaal niveau in een wereld van surrealistische kunst en met name in de jaren dertig van de vorige eeuw. Meret Oppenheim heeft haar kunst altijd in volledige vrijheid ontworpen en gerealiseerd. Zij liet zich zien als vrouw, was zelfbewust, onafhankelijk, creatief en stond volledig open voor nieuwe ideeën.

Door de creatieve ogen van Meret Oppenheim

Das Auge der Meret Oppenheim

Centraal in haar leven stonden de rechten en gelijke behandeling van vrouwen. Ook in haar kunstuitingen liet zij duidelijk die levenshouding zien. Meret Oppenheim was regelmatig ook model voor foto’s en kunstuitingen van andere kunstenaars. De door Valerio Dehò bepaalde inhoud van de expositie bracht het brede veelzijdige kunstspectrum van deze Zwitserse kunstenares in beeld. Het waren vooral de kunstwerken uit de periode van 1960 tot aan haar overlijden in 1985, die de nodige aandacht kregen.

Met meer dan zestig tekeningen, schetsen, schilderijen en objecten liet de expositie ook een beeld zien van haar levensrelatie en passie voor de theorie van Carl Gustav Jung. Dromen speelden een belangrijk onderdeel in het realiseren van haar surrealistische kunst. De brieven en gedichten uit haar oeuvre vulden de opstellingen voortreffelijk aan. De kleine catalogus geeft een interessante blik van haar eigenzinnige levenswerken.

ISBN 978-3-7082-3258-4, “Das Auge der Meret Oppenheim”, Therese Bhattacharya-Stettler, Valerio Dehò, e.a., Skarabaeus Verlag, 2008, 216 pagina’s.

kunst Meran im haus der Sparkasse, Lauben 163, I-39012 Merano, www.kunstmeranoarte.com.


Gerelateerde artikelen