Spraakmakende werken als bronnen voor nieuwe kunst

29 mei 2016

Voor de reizende kunstliefhebbers zijn de exposities “Dalí. Ein Leben für die Kunst” en “Niki de Saint Phalle. The Big Shots” uiterst interessante kunstevenementen om te bezoeken en te genieten van de unieke werken die deze kunstenaars realiseerden.

Spraakmakende werken als bronnen voor nieuwe kunst

Salvador Dalí en Niki de Saint Phalle

Met ruim 700 werken van Salvador Dalí laat het museum in Fulda de ongelooflijke scheppingskracht zien van deze Spaanse surrealist, die bekend is geworden als één van de grootste en belangrijkste initiators van de surrealistische kunststroming in de 20e eeuw. Aan de hand van grafisch werk, sculpturen, sieraden, kledingstukken, porcelein, meubels, foto’s en drukwerken met een aantal interessante beelddocumenten van de Wereldtentoonstelling New York in 1939. Dalí ontwierp en realiseerde daar het surrealistische Huis van Venus. Alle facetten uit zijn boeiende en avontuurlijke leven zijn in beeld gebracht. Herkenbaar zijn ook zijn vele thema’s uit de samenleving, wetenschappelijke ontwikkelingen en technische vooruitgang in de 20e eeuw.

Ook het werk van Niki de Saint Phalle is net als het oeuvre van Dalí vooral bekend geworden door de extreme uitstralingen van ontwerpen, vorm, kleur en omvang. Uit de omvangrijke collectie van werken, verkregen door een ruime schenking van de kunstenares zelf in 2000, toont het museum de kunstzinnige ontwikkelingen in het werk van Niki de Saint Phalle. Kleur en volume staan centraal in de bekende Nana’s. Ook haar relatie met kunstenaar Jean Tinguely is zichtbaar in haar werken.

Spraakmakende werken als bronnen voor nieuwe kunst - 2

Vonderau Museum Fulda, Jesuitenplatz 2, D-36037 Fulda, www.museum-fulda.de.

Sprengel Museum Hannover, Kurt-Schwitters-Platz, D-30169 Hannover, www.sprengel-museum.de.


Gerelateerde artikelen