Driedimensionale figuren zelf ontwerpen en tekenen

25 januari 2014

Auteur en 3D-specialist Siegfried Schrotta werd door meerderen gevraagd om zijn opgedane kennis en ervaring met zijn methode van tekenen van driedimensionale figuren in een boek te publiceren. Dat is uitstekend gelukt!

Driedimensionale figuren zelf ontwerpen en tekenen

3D - sehen, verstehen, zeichnen, gestalten

Op een duidelijke wijze en stap voor stap wordt het fenomeen van het 3D- en stereokijken verklaard. Met slechts enkele potloodstrepen en een speciale manier van kijken is het al mogelijk een eigen 3D-plaatje los van het beeldvlak als een virtueel object te laten zweven boven het tekenvel. Het is natuurlijk al snel duidelijk dat het ruimtelijke beeld alleen in onze hersenen ontstaat. Opvallend aan de elementaire 3D-tekeningen is het om te constateren dat er op het platte vlak geen sprake is van een suggestie van een diepte perspectief. Door de eenvoudige plaatjes met hulp van een tekenprogramma te construeren is het mogelijk om ingewikkelde ruimtelijke figuren te ontwerpen. Er moet echter wel voldaan worden aan de voorwaarde dat beide ogen goed functioneren en onze hersenen uitstekend reageren op de prikkels van beide oogbeelden. In het eerste gedeelte bespreekt de auteur het 3D kijken en laat door oefeningen de lezer ervaren dat stereozien geleerd moet worden. Daarna bespreekt hij het visuele proces in de combinatie tussen ogen en hersenen en maken we kennis met beeldverstoringen, mogelijke oorzaken en correcties ervan. Na al deze voorbereidingen wordt er ontworpen en 3D afbeeldingen gerealiseerd in de vormen stereogrammen en stereoscopische plaatjes in zwart/wit en in kleur. De auteur ontwikkelde zich als kunstenaar met als specialiteit 3D-kijkkunst. Voor de liefhebbers van 3D een inspirerend boek.

ISBN 978-3-89754-267-9, “3D - sehen, verstehen, zeichnen, gestalten”, Siegfried Schrotta, Verlag J.H. Röll, 2007, 131 pagina’s.


Gerelateerde artikelen