Dromen uit het zuiden

24 maart 2014

In de expositie “Dromen uit het zuiden” toonde het Kunstmuseum Liechtenstein de romantiek, het landschap, de natuur, de zon en vooral het leven in het Italië van de 17e eeuw. De prachtige kunstwerken zijn in het bezit van de vorst van het Vorstendom Liechtenstein.

Dromen uit het zuiden

Traum vom Süden

Meerdere Hollandse en Vlaamse kunstschilders trokken in de 17e naar Italië om in de vrije zonovergoten natuur te schilderen. Met zeer mooi en indrukwekkend werk keerden zij terug. De schilders keken op een andere manier naar de zon, het licht, de schaduw en de natuurlijke kleuren in het landschap. Ook daarna bleven zij de landschappen in de lage landen in deze nieuwe stijl schilderen vanwege de vraag uit de klantenkringen. Het Nederlandse publiek hield van deze “Italiaanse” stijl en de schilderijen brachten veel op.

Het werk in deze expositie gaf een goed beeld van de kracht en mogelijkheden om het zonlicht te verwerken op het doek met taferelen in de vrije natuur, met geweld, met tederheid en vele grote bouwwerken. De scènes op de doeken geven tevens een beeld van het leven uit de 17e eeuw.

De bezoekers maakten kennis met het werk van onder andere Jan Asselijn, Hendrick van Balen, Jan Frans van Bloemen, Jan Both, Aelbert Cuyp, Willem Schellinks, Daniel Vertangen en Jan de Momper. De bijbehorende omvangrijke catalogus laat lezers vooral genieten van de pracht van de werken. Alle werken zijn uitgebreid beschreven en op groot formaat gedrukt. Voor liefhebbers van kunstgeschiedenis een boekwerk voor studie en kijkplezier.

ISBN 978 3 7757 2105 9, “Traum vom Süden”, Renate Trnek, Hatje Cantz Verlag, 2007, 347 pagina’s.

Kunstmuseum Liechtenstein, Städtle 32, FL-9490 Vaduz, www.kunstmuseum.li.


Gerelateerde artikelen