Eigenzinnige werken van Otto Dix en Max Beckmann

18 maart 2014

Max Beckmann (1884-1950) en Otto Dix (1891-1969) zijn de meest opvallendste figuratieve kunstschilders uit de Weimar Republiek.

Eigenzinnige werken van Otto Dix en Max Beckmann

Dix-Beckmann: Mythos Welt

Beiden waren rebels en goed voor opwinding en sensaties in hun voorstellingen van extreme verhoudingen met een stevige knipoog naar het surrealisme. Zij worden ook wel de twee profeten van de Duitse moderne kunst genoemd. Twee oorlogen hebben het werk van beide kunstenaars beïnvloed. Vooral Dix heeft veel verschrikkingen in tekeningen, in brieven en op postkaarten nagelaten. Naar werken van Dix en Beckmann kijk je niet zomaar en zeker niet vluchtig. De werken laten je nadenken en je gedachten verplaatsen naar de tijd, de omstandigheden en de personen op de schilderwerken. De samenstellers van de catalogus brengen een fantastisch kunstbeeld van deze meesters van plezier, drama, armoede, oorlog en de magische werkelijkheid van het dagelijks leven.

De kunstwerken van Max Beckmann en Otto Dix worden van 11 april tot en met 10 augustus 2014 getoond in de Kunsthal van de Hypo-Cultuurstichting München. Maar zijn tevens uitgebreid te bekijken in de prachtige stevige catalogus met groot formaat reproducties en uitvoerige verhalen, toelichtingen en zeer interessante rijk geïllustreerde biografieën over de kunstenaars. Het zijn zeker ook de persoonlijke uitspraken van de kunstenaars die de goed verzorgde uitgave zo aantrekkelijk maakt.

ISBN 978-3-7774-2009-7, “Dix / Beckmann: Mythos Welt”, Ulrike Lorenz, Beatrice von Bormann en Roger Diederen, Hirmer Verlag, 2013, 247 pagina’s.

Kunsthalle Mannheim, Friedrichsplatz 4, D-68165 Mannheim, www.kunsthalle-mannheim.de.


Gerelateerde artikelen