Leonardo da Vinci ontdekte de natuur als inspiratiebron

5 maart 2014

Het erfgoed van Leonardo da Vinci blijft boeien en staat telkens weer model voor een nieuwe tentoonstelling of evenement. De bedenkers en organisatoren ervan zijn met het beschikbare materiaal prachtig in staat om er een aantrekkelijk evenement van te maken.

Leonardo da Vinci ontdekte de natuur als inspiratiebron

Leonardo da Vinci

Het Deutsches Museum in München heeft tot en met 3 augustus 2014 de expositie “Leonardo da Vinci: natuur als voorbeeld - tekeningen en modellen” voor jong en oud op een leerzame, actieve en uitgebreide wijze gerealiseerd. Geheimzinnig blijft het leven van Leonardo voor leken en nog steeds voor wetenschappers. Wie was eigenlijk Leonardo da Vinci, die volgens de geschiedenisboeken leefde in de periode van 1452 tot in 1519? Op deze vraag krijgen de bezoekers in ruime mate een boeiend en fascinerend antwoord. De tekeningen en schetsen van Leonardo zijn met de materialen en mogelijkheden van heden op schaal of ware grootte gebouwd als het gaat om gebruiksvoorwerpen, toestellen of systemen. Aan het realiseren en tastbaar maken van de modellen ging veel studie vooraf. Het resultaat is verbluffend. In de zeer mooi uitgevoerde catalogus is een groot deel van zijn werk op papier afgebeeld en beschreven. Zijn relatie tot de natuur en natuurverschijnselen is door vele voorbeelden in beeld gebracht. De tijdtafel geeft de belangrijkste gebeurtenissen in het leven van Leonardo weer. Fascinerend is het artikel over het handschrift van Leonardo. Hij had een waanzinnig verlangen om werkend oorlogstuig te ontwerpen en droomde om te vliegen. Een geweldige tentoonstelling en leerzame catalogus.

ISBN 978-3-940396-44-0, “Leonardo da Vinci”, Patrick Boucheron, Claudio Giorgione en Dirk Bühler, Verlag Deutsches Museum, 2013, 207 pagina’s.

Deutsches Museum, Museumsinsel 1, D-80538 München, www.deutsches-museum.de.


Gerelateerde artikelen