Robert Koch als motor van de moderne geneeskunde

5 maart 2014

In de mooie, waardevolle en educatieve serie “Wetenschappelijke Biografie” verscheen deel 21 met een geïllustreerde beschrijving over het levenswerk van de dokter en wetenschapper Robert Koch. Voor zijn ontdekking van de tuberculose-bacterie kreeg Robert Koch (1843-1910) in 1905 de Nobelprijs voor geneeskunde.

Robert Koch als motor van de moderne geneeskunde

Koch - Grondlegger van de bacteriologie

Als voornaamste grondlegger van de bacteriologie gaf hij op bijzondere wijze de moderne geneeskunde een beslissende impuls. In een film over de resultaten van zijn prestaties werd hij “De bestrijder van de dood” genoemd. Toen Robert Koch in 1843 geboren werd, lag de gemiddelde levensverwachting maar iets boven de 30 jaar. Voordat hij werkte als onderzoeker bij het Keizerlijke Gezondheidsinstituut te Berlijn, was hij plattelandsarts. Met zijn talent voor onderzoek ontwikkelde hij bacteriologische procédés om ziekte-kiemen op kweek te krijgen en zichtbaar te maken onder de microscoop. Meerdere medewerkers van hem, zoals Paul Ehrlich en Emil von Behring, groeiden eveneens uit tot wereldberoemde onderzoekers op het gebied van infectieziekten en de succesvolle bestrijding daarvan.

Robert groeide op in een vlijtige familie die zijn interesse voor biologie al vroeg stimuleerde. De auteur van dit boek laat op voortreffelijke wijze lezers genieten van de boeiende en actieve jeugd van de onderzoekende jonge man en tamelijk stille student aan de universiteit. Daarbij bewoog hij zich tussen andere beroemde wetenschappers. Hij werd snel gegrepen door onderzoek en meldde zich aan als proefkonijn en moest voor een bepaald onderzoek verscheidene dagen lang een half pond boter eten. Al op jonge leeftijd maakte hij veel merkwaardige situaties mee. De auteur beschrijft ze op een leuke en uiterst leerzame wijze.

Robert Koch als motor van de moderne geneeskunde - 2 Robert Koch als motor van de moderne geneeskunde - 3 Robert Koch als motor van de moderne geneeskunde - 4

Als jonge dokter werkte Robert Koch in een moeilijke tijd van armoede, oorlog en een onzekere toekomst. Zijn eerste grote wetenschappelijke doorbraak bereikte hij met het bewijs dat een bepaalde bacterie miltvuur veroorzaakt. Alle activiteiten in de wetenschap en het onderzoek door de zeer gewaardeerde wetenschapper Koch zijn door de auteur met enthousiasme en diepgang beschreven en in ruime mate van illustraties voorzien. Een fantastisch leer-, lees- en bronnenboek voor de liefhebbers van de geschiedenis van de wetenschap en voor docenten, studenten en geïnteresseerden in de geneeskunde. Het boek sluit af met een biografie over Robert Koch, een literatuuroverzicht en een uitgebreid trefwoordenregister.

ISBN 978 90 8571 100 1, “Koch - Grondlegger van de bacterio-logie”, Manfred Vasold, Uitgever Veen Magazines, 2007, 160 pagina’s.


Gerelateerde artikelen