Geschiedenis en feiten over fenomeen kleurenblindheid

17 februari 2014

In de voortreffelijke serie monografieën over historische gebeurtenissen, feiten en ontwikkelingen in de oogheelkunde verscheen met deel 14 een fascinerende en leerzame beschrijving over de geschiedenis van kleurenblindheid. In verschillende publicaties wordt dit verschijnsel ook wel kleurzienstoornis genoemd.

Geschiedenis en feiten over fenomeen kleurenblindheid

The History of Color Blindness

Het onderdeel kleur in het uitgebreide en boeiende vakgebied van het zien, visuele waarneming, herkennen en begrijpen wordt in het algemeen vanuit twee hoofdrichtingen benaderd door wetenschappers, technici, creatieve personen, adviseurs, architecten en docenten en studenten en andere personen die dagelijks met kleur te maken hebben. Al deze personen maken gebruik van bestaande publicaties op papier, multimedia materialen als foto, film, video en digitale informatiedragers en tegenwoordig maken zij steeds gebruik van de aanwezige berg aan gegevens op het wereldwijde internet. De auteurs van deze teksten en gegevens behandelen kleur vanuit de bruikbaarheid in onze cultuur en maatschappij enerzijds en vanuit de fysiologie en biologie van de visuele waarneming anderzijds. Daarbij zien we duidelijk een extra aandacht voor het fenomeen van visuele afwijkingen in het zien van kleuren bij de groep personen die voor een fysiologische benadering kiezen. In de praktijk van het dagelijks leven komt het fenomeen van kleurenblindheid slechts voor bij circa 8 % van de mannen en slechts bij circa 0,5 % van de vrouwen. Een geweldig stuk werk van de auteur en een enorme verrijking voor het vakgebied en voor personen werkzaam in de oogheelkunde en de preventie ter voorkoming van oogaandoeningen en kwaliteitsverlies. Het studieboek en referentiewerk sluit af met hoofdstukken over de terminologie, vormen van kleurenblindheid, genetische geschiedenis en geografische verdeling van kleurenblindheid over werelddelen of in specifieke landen, deelstaten en bij bepaalde bevolkingsgroepen. De laatste hoofdstukken van dit voortreffelijke studieboek bevatten overzichten van individuele bijdragen door oogartsen, neurologen en optometristen op het gebied van hulpmiddelen voor nauwkeurige diagnosen en verfijningen in het vaststellen van de aard van kleurenblindheid. Het boek sluit af met een zeer uitgebreid literatuuroverzicht en een gedetailleerd personenregister. Door de wijze waarop de auteur het onderwerp heeft behandeld krijgt de lezer een warm gevoel over de deskundigheid en omvang van het vakgebied Oogheelkunde en het daarin voorkomende onderdeel kleurzien. Een aanbeveling voor iedereen werkzaam in de oogheelkunde in de wetenschap en in het dagelijks leven bij de optometrist.

ISBN 978-90-6299-462-5, “The History of Color Blindness”, Philippe Lanthony, Kugler Publications, 2013, Volume 14, 219 pagina’s. (De volledige bespreking van dit voortreffelijke studieboek verscheen in de nieuwsbrief Optische Fenomenen OF 320). Te bestellen via www.kuglerpublications.com.

Geschiedenis en feiten over fenomeen kleurenblindheid - 2 Geschiedenis en feiten over fenomeen kleurenblindheid - 3 Geschiedenis en feiten over fenomeen kleurenblindheid - 4

Afb. 1 John Dalton (1766-1844); Engelse scheikundige en natuurkundige. Publiceerde als eerste wetenschapper een artikel over kleurenblindheid.

Afb. 2 Postzegels brengen kennis en ontwikkelingen in de oogheelkunde dichter bij verzamelaars.