Honderd jaar kunststof in museum De Koperen Knop

18 februari 2014

In het museum De Koperen Knop in het plaatsje Hardinxveld-Giessendam vond in 2009 ter gelegenheid van 100 jaar kunststof een expositie met gebruiks- en siervoorwerpen plaats.

Honderd jaar kunststof in museum De Koperen Knop

en toen was er ... Bakeliet

Deze voorwerpen zijn dan gemaakt van plastic, zoals dit materiaal in de volksmond wordt genoemd. Nagenoeg even oud is bakeliet. Dit materiaal is zelfs ietsjes ouder dan het materiaal dat als kunststof bekend staat. Kunststof bestaat relatief kort. In 1850 is in Amerika een van de eerste kunststoffen uitgevonden, het celluloid. Het was echter de Belgische geleerde dr. L.H. Baekeland die een belangrijke rol in de geschiedenis van de kunststof speelde. In 1908 werd hij wereldberoemd door de ontwikkeling van een kunststof, die hij bakeliet noemde. Die kunststoffen werden gebruikt voor de productie van radio’s, asbakken, klokken, haarföhns en diverse medische apparaten.

Kort daarna begon de geschiedenis van de kunststoffen en werd de wereld veroverd. Kunststof is inmiddels niet meer uit ons leven weg te denken. Het museum liet zien waarom dat zo is. In de expositie was een groot aantal kunststof voorwerpen te zien, van uiteenlopende aard. Veel van de voorwerpen, maar ook designmeubels en technische stoffen, laten de toepassingen en mogelijkheden van kunststof zien en beleven. De bezoekers vonden er onder andere huishoudelijke producten, folie, speelgoed, tuinstoelen, flessenkratten, cd-doosjes, koffiebekers, kleding, lampen, tupperware-producten, tassen, schoenen, afvoerbuizen, tennisrackets, matrassen en nog veel meer interessante producten uit het dagelijks leven. Kunststoffen zijn er in praktische uitvoering als thermoplasten, thermoharders en elastomeren. Inmiddels zijn er vele kunststofproducten gemaakt voor toepassing in medische realisaties in het menselijk lichaam. De expositie liet de bezoekers alles zien over kunststoffen.

Het museum De Koperen Knop is een particulier museum, dat bestaat uit een permanent gedeelte, een expositieruimte, een ontvangstruimte, een koffiekamer, de museumtuin, bijgebouwen en terrassen. In het museum is een permanente collectie aanwezig, die regelmatig wisselt door de uitgebreide voorraad aan depotgoederen. In de authentiek ingerichte mooie kamer zijn een grote schouw, meubelstukken en voorwerpen uit de Alblasserwaard te zien. Bovendien beschikt het museum over een multifunctionele zolder en een ruimte met mogelijkheden voor educatieve en kunsttentoonstellingen.

Museum De Koperen Knop, Binnendams 6, NL-3373 AD Hardinxveld-Giessendam, www.koperenknop.nl.


Gerelateerde artikelen