Fascinerende onderdelen in klassieke en moderne fysica

6 maart 2014

Natuurkundige verschijnselen, de wereld van de fysica, de ontdekking en werking van nieuwe stoffen, systemen, apparaten en toepassingen maken elke dag personen gelukkiger, wijzer en nieuwsgieriger naar de oorsprong ervan.

Fascinerende onderdelen in klassieke en moderne fysica

Faszinierende Physik

Drie wetenschappers werden tijdens hun studie Fysica meteen zo enthousiast, dat zij na de afronding van een universitaire studie gezamenlijk hun kennis en ervaring over zo’n 140 thema’s uit de klassieke en moderne fysica met de lezers wilden delen. Het resultaat van hun inspanningen is op een compacte en vooral aantrekkelijke manier weergegeven in het rijk geïllustreerde boek “Fascinerende fysica”. De informatie over elk thema of onderwerp is over twee pagina’s verdeeld en is voor elke lezer met interesse in natuurverschijnselen en fysica te begrijpen. Moeilijke verklaringen, formules en zware theoretische achtergronden zijn vermeden. De vele spannende onderwerpen zijn verdeeld in tien hoofdstukken. Elk hoofdstuk heeft een inleiding over het betreffende hoofdonderwerp. Onder het thema licht zijn natuurlijk het verschijnsel kleur, lichtbreking, de regenboog, optische lenzen en intelligente spiegels behandeld. De lezers vinden onder andere interessante thema’s in de hoofdstukonderwerpen astronomie, elektromagnetisme en licht, kosmologie, relativiteitstheorie, kristallen en grenzen aan de wetenschap. In dit laatste gedeelte worden behandeld supersymmetrie, over verborgen dimensies en het holografische principe. Er wordt daarbij ingegaan op de vraag: “Is onze wereld een hologram?” Het leerzame en informerende boek met verrijkende lesstof voor natuurkunde in de school sluit af met een trefwoordenlijst.

ISBN 978-3-642-37811-9, “Faszinierende Physik”, Benjamin Bahr, Jörg Resag en Kristin Riebe, Springer Spektrum, 2013, 304 pagina’s.


Gerelateerde artikelen