Droste-effect inspireert postzegelontwerpers

17 juni 2013

Ontwerpers van reclame-uitingen en verpakkingen voor Droste cacao van het bedrijf Droste Nederland te Vaassen hebben een verrassend visueel effect gecreëerd, dat inmiddels wereldbekend is geworden als het Droste-effect. In dit visuele effect neemt men het verschijnsel waar dat een voorwerp telkens verkleind herhaald wordt op een afbeelding. Het bekendste voorbeeld in de praktijk is het zicht dat je krijgt wanneer men voor en achter zich een spiegel heeft, waardoor men zijn beeld oneindig vaak en ver ziet.

Droste-effect inspireert postzegelontwerpers

Prentententoonstelling van M.C. Escher

Ook het visuele effect van een oneindige herhaling in beeldende kunst is vernoemd naar Droste en wordt daardoor ook wereldwijd het Droste-effect genoemd. Op de bekende cacaoblikken van Droste is een ouderwetse verpleegster afgebeeld die een plateau vasthoudt met daarop hetzelfde blik cacao, waarop dan weer dezelfde afbeelding staat en waarop dan ook weer hetzelfde staat, tot in het oneindige. Zo klein kunnen wij niet meer tekenen, maar dankzij computeranimaties is het mogelijk om wel heel ver in het oneindige te komen.

Droste-effect inspireert postzegelontwerpers - 2

In de prachtige litho “Prentententoonstelling” van de bekende Nederlandse graficus Maurits C. Escher (1898-1972) is kort geleden een Droste-effect ontdekt en is door een wiskundige geanalyseerd en volledig ontrafeld. Met gebruik van geavanceerde wiskundige technieken stapte de wiskundige in het witte middenvlakje van de tekening en gaf er een fascinerende invulling aan. Daarmee kwam het Droste-effect weer eens wereldwijd in de belangstelling.

Verschillende ontwerpers van postzegels lieten zich ook inspireren door dit unieke fascinerend visuele effect. In de loop van jaren werden er door postadministraties postzegels uitgegeven met het beroemde visuele effect van de herhaling. In een volgende uitgave van onze nieuwsbrief tonen wij voorbeelden van geslaagde ontwerpen waarop het visuele effect van de herhaling duidelijk zichtbaar is.


Gerelateerde artikelen