Kijken als M.C. Escher naar eeuwigheid en oneindigheid

15 januari 2013

Escher in het Paleis bestond in november 2012 tien jaar. Ter gelegenheid van dit 2e lustrum is de tweede verdieping grondig gerenoveerd en is een geheel nieuwe expositie van Escher prenten in combinatie met optische en kinetische kunst gerealiseerd.

Kijken als M.C. Escher naar eeuwigheid en oneindigheid

In twee zalen is te zien dat kunstenaars tussen 1960 en 1975, net als de kunstenaar M.C. Escher, gefascineerd werden door bewegingen binnen een stilstaand beeld. Hoe neemt het oog het verschil tussen voor- en achtergrond waar, hoe wordt het oog bedrogen? Escher speelt bijvoorbeeld ook een spel met onze waarneming in zijn wereldberoemde prent ‘Dag en Nacht’, of in zijn eindeloze reeks veranderingen van de ronde ‘Metamorphose III’.

Verandering van vorm door beweging is een spannende en magische belevenis in het grote werk ‘Langenfelder Lichtwand’, dat de Duitse kunstenaar Otto Piene voor het jubileum van Escher in Het Paleis maakte. In een donkere ruimte verschijnen en verdwijnen lichtpuntjes en kleurvlakken. Met dit werk en de nieuwe inrichting wil het museum ook moderne kunst dichter bij een nieuw publiek brengen een extra aantrekkelijk aanbod aan bijzondere kunst realiseren. Natuurlijk staat het werk van M.C. Escher voorop, maar nu wel in een echte context tot visuele kunst en optische waarneming waarin verrassing en traditie de hoofdrol spelen.

De bezoeker krijgt begrip voor zijn wereld en inzicht in zijn ingenieuze kunst. Muren lijken te bewegen, een vloer uit de Zilverkamer lijkt spontaan open te breken en het is ook mogelijk in een spiegelende bol te zien of de wereld zich wel zo vervormd als Escher ons voorspiegelt. Wie Escher zegt, denkt direct aan tuimelende trappen, vliegende vogels en water dat omhoog stroomt, zaken die we niet dagelijks tegenkomen. Hoewel toeschouwers er op bedacht zijn in een kunstwerk van Escher vreemde dingen te zien, bieden zijn werken nog steeds fascinerende verrassingen. Een bezoek is zeer de moeite waard!

Escher in Het Paleis, Lange Voorhout 74, NL-2514 EH Den Haag, www.escherinhetpaleis.nl


Gerelateerde artikelen