Echtheid, fouten en bedrog op de loer in de archeologie (2)

20 mei 2018

Bezoekers ervaren niet alleen waarom een vergissing of vervalsing aanvankelijk als overtuigende echtheid werd aangenomen, maar zien ook met welke wetenschappelijke methoden de misleiding duidelijker werd. De opstellingen in deze expositie voor actieve bezoekers en onderzoekers toont een brede diversiteit aan objecten, die ogenschijnlijk nauwelijks van originele kunstvoorwerpen en -objecten zijn te onderscheiden.

Echtheid, fouten en bedrog op de loer in de archeologie (2)

Motel der Mysterien

Zelfs de beroemde natuurwetenschapper Otto von Guericke was van het bestaan van een eenhoorn overtuigd, toen in 1663 het skelet werd gevonden. Zelfs het Parijse Louvre maakte in 1896 de aankoop bekend van een uniek antiek meesterwerk, namelijk de pauselijke kroon van Saitaferne. Pas in het jaar 1983 werd aangetoond dat er sprake was van bedrog. Ook op het gebied van de presentatie van de beroemde en unieke dagboeken uit de 2e wereldoorlog ontstond een groot schandaal in de uitgeverswereld. De expositie toont één van die totaal valse dagboeken.

In de machtig mooie catalogus zijn honderden objecten afgebeeld en besproken. Zeer interessant zijn alle bijbehorende artikelen over het ontstaan en achtergrondverhalen over vervalsingen door slimme zakenlui en bedriegers. Feiten en gebeurtenissen uit de archeologie geven een uitstekend beeld over beschikbare kennis en ervaring met antieke voorwerpen. En toch zijn meerdere deskundigen echt bedrogen. Het namaken van kostbare antieke objecten voor educatieve doeleinden is natuurlijk geen schande, maar noodzakelijk om de originele stukken voor langere tijd te kunnen koesteren.

Echtheid, fouten en bedrog op de loer in de archeologie (2) - 2 Echtheid, fouten en bedrog op de loer in de archeologie (2) - 3
David Macaulay op 26 april 2018 tijdens de persconferentie en de presentatie van zijn boek “Motel der Mysterien” in Münster. Rechts een afbeelding uit zijn boek over menselijke vergissingen.

Het namaken en voor hoge prijzen verkopen is verwerpelijk. Parallel toont het museum de fantastische ontwerp- en tekenwijze van de beroemde Amerikaanse auteur en illustrator David Macaulay. In zijn boek brengt hij op een humorvolle wijze het feit in beeld dat ook in de toekomst onderzoekers en museumeigenaren rekening moeten houden met misleidingen en bedrog in de archeologie. De auteur beschrijft een praktijksituatie in het jaar 4022 na het begin van de jaartelling in het gebied van de USA, dat sinds de catastrofe van 2018 onder een metersdikke laag van stof, kunststof en puin ligt. Amateurarcheoloog Howard Carson doet opgravingen en tracht met een reconstructie het leven in de 21e eeuw te ontdekken!

ISBN 978-3-961760-38-1, “Motel der Mysterien”, David Macaulay, Nünnerich - Asmus Verlag & Media, 2018, 96 pagina’s.

LWL - Museum für Archäologie, Westfälisches Landesmuseum Herne, Europaplatz 1, D-44623 Herne, www.lwl-landesmuseum-herne.de.


Gerelateerde artikelen