Édouard Eugène Désiré Branly (1844-1940)

20 juli 2020

De Franse natuurkundige Édouard Branly (1844-1940) staat bekend als een pionier van de zendtechniek en in het bijzonder in de radiotechniek en de draadloze telegrafie. Met onder andere Guglielmo Marconi en Alexander Popov wordt hij ook gezien als één van de uitvinders van de radio. In 2020 is er meer aandacht voor het leven en werk van Édouard Branly door het feit dat hij 80 jaar geleden is overleden.

Édouard Eugène Désiré Branly (1844-1940)

Édouard Branly staat bekend als een pionier van de zendtechniek.

De basis voor het realiseren van een radio-ontvanger ontdekte hij in 1890 tijdens een uitgebreid experiment met het detecteren van elektromagnetische golven. Hij verbeterde daarmee het eerder ontdekte principe door Heinrich Hertz. Na de middelbare school werd hij toegelaten op de École normale supérieure in Parijs en werd leerling van Louis Pasteur.

Hij werkte afwisselend als leraar, bij instituten en in het onderzoek. In 1905 demonstreerde hij de mogelijkheden van draadloze telegrafie en telefonie. Hij overleed op 95-jarige leeftijd en ligt begraven op de Parijse begraafplaats Cimetière du Père-Lachaise.


Gerelateerde artikelen