Een kistje vol met leuke en leerzame optische illusies

18 september 2013

Voor kinderen in het onderwijs vanaf de lagere school is een heel kleurig en leuk doosje verschenen, dat flink gevuld is met een heleboel voorbeelden en uitleg over gezichtsbedrog en optische verschijnselen.

Een kistje vol met leuke en leerzame optische illusies

Een kist vol gezichtsbedrog

Na het openen van het kartonnen doosje verschijnt er meteen al een opdracht om aan het rode bandje te trekken om de rest van de inhoud te gaan ontdekken. Maar in de deksel bevindt zich al een optische illusie, die al draaiend een verbijsterende bewegende illusie laat zien. De tekst in de deksel staat gedrukt als een anamorfose en laat de kinderen meteen kennismaken met dit verrassende optische verschijnsel. Ook bevat het doosje een boekje vol met voorbeelden van gezichtsbedrog en andere merkwaardige visuele illusies. Meerdere daarvan laten lijnen en vormen dansen en bij andere plaatjes moet je zelfs het boekje bewegen. Een uiterst vermakelijk en een spannend boekje met een schat aan illusies en opdrachten. Met vele onderdelen in het doosje kunnen er experimenten uitgevoerd worden. Schijfjes kunnen draaien en laten nieuwe vormen ontstaan. Met de vaste 3D bril in het doosje en de losse 3D bril is het mogelijk om 3D plaatjes te zien en met de rood en groen stiftjes in 3D te tekenen. Het flipboekje brengt je al snel in de film en het bewegende vogeltje zit af en toe in de kooi gevangen. Er kan zelfs gebouwd worden aan een onmogelijke driehoek. De inhoud van het doosje is ook geschikt voor de huiselijke kring om te spelen met visuele illusies en zelf actief te zijn met 3D plaatjes en andere visuele verschijnselen.

Een kistje vol met leuke en leerzame optische illusies - 2

ISBN 978-90-77867-28-0, “Een kist vol gezichtsbedrog”, J. Sacks, Uitgeverij Luister, 2008, 48 pagina’s + doosje met 3D-bril en spelletjes.


Gerelateerde artikelen