Een kunstzinnige reis door een concrete tijdloze kunst

14 oktober 2014

Het nieuwe boek “Durch die Augen in den Sinn” geeft in het eerste gedeelte op een gedetailleerde wijze onder andere uitgewerkte beeldverslagen van 17 exposities met concrete kunst in de Galerie Konkret Dresden. In het tweede gedeelte van het boek geven experts, componisten, kleuradviseurs, wetenschappers, kunstenaars, fotografen, dichters, docenten, ontwerpers en een handschriftdeskundige hun visie op concrete kunst en de invloed daarvan op de visuele waarneming.

Een kunstzinnige reis door een concrete tijdloze kunst

Durch die Augen in den Sinn

In het algemeen is er in de bijdragen een forse theoretische inleiding in deze vorm van moderne kunst en de grote hoeveelheid aan concrete eindproducten. Alle medewerkers aan het leerzame en inspirerende kunstboek zijn aanhangers van de rijke traditie van het constructivisme. Basisvormen en bewerking door tekenen, schilderen, schrijven, fotograferen, componeren en door het toepassen van digitaal programmeren zijn in het scheppingsproces verklaard en zichtbaar gemaakt. De vormgeving van het boek is prachtig opgezet en een juweel voor vele kunstliefhebbers en voor belangstellenden van concrete kunst.

Eén van de eerste besproken exposities gaat over de hoofdrol van het vierkant en de raadselachtige eenvoud ervan en zijn monotone vorm van de vier gelijke zijden. Het vierkant is over de gehele wereld beroemd geworden en vormt de basis voor bekende historische steden en moderne gebouwen. In Dresden werkte een flinke groep aan kunstenaars met constructieve en concrete ontwerpen, met al snel een relatie tot de oprichting in 1919 en de activiteiten van Bauhaus in Weimar. Het is werkelijk verwonderlijk te noemen hoe het vierkant verwerkt kan worden in een oneindig aantal interessante platte en dimensionale werken.

ISBN 978-3-940418-40-1, “Durch die Augen in den Sinn”, Jochen Stankowski, e.a., Die Verlagsgesellschaft, 2010, 216 pagina’s.


Gerelateerde artikelen