Een leven lang tussen licht en de liefde voor de natuur

19 april 2016

Ter gelegenheid van de opening van het bijzondere Minnaertgebouw op het terrein van de Universiteit Utrecht schreef auteur Leo Molenaar een uitgebreide tekst over het leven en wetenschappelijke werk van professor Marcel Gilles Jozef Minnaert in de publicatie “een leven lang leraar”.

Een leven lang tussen licht en de liefde voor de natuur

Marcel Gilles Jozef Minnaert

Wij spraken met auteur Leo Molenaar tijdens de in december 2015 georganiseerde 50e Woutschotenconferentie Natuurkunde te Noordwijkerhout en ontvingen een exemplaar van dit boeiend, informatief en geïllustreerd boekje. Marcel Minnaert (1893-1970) wordt in Brugge (B) geboren. De schoolprestaties van de jonge Minnaert zijn verbluffend en hij gaat in 1910 studeren aan de Gentse Hogeschool “natuurlijke wetenschappen”. Hij wordt activist en spreekt zich maatschappelijk uit. Hij verlaat met zijn moeder in 1918 België om zich te vestigen in Nederland en werd in 1932 Nederlander.

Hij gaf college aan de Universiteit Utrecht en zijn naam werd een begrip onder astronomen. Minnaert blijft zich ook na zijn benoeming als professor maatschappelijk uitspreken. Als man van de wetenschap schrijft hij meerdere boeken met onderwerpen uit zijn vakgebied. Hij is een didacticus. Beroemd zijn de vele drukken van “De natuurkunde van ’t vrije veld” en “Licht en kleur in de natuur”. Een publicatie over een geweldige leraar!

Raadpleeg voor meer informatie over deze publicatie en de auteur de gegevens op de website www.leomolenaar.nl.


Gerelateerde artikelen