Een meesterlijk spel met optische illusies

25 november 2015

Eindelijk is er weer eens een nieuw boek van één van de beroemdste Zwitserse kunstenaars met een uitgesproken liefde voor het optische bedrog in schilderijen, sculpturen en tekeningen. We hebben het over de kunstenaar Sandro Del-Prete, die een geheel eigen stijl ontwikkelde in zijn briljante spel van verwarring en bedrog in zijn meesterlijke prenten. In zijn prenten vinden de kijkers verrassende effecten van verwisselingen in scènes en figuren. Kijken naar de voorstellingen van Sandro Del-Prete is vaak een ontdekkingsreis in de wereld van tegenstellingen, perspectief en ongeloof.

Een meesterlijk spel met optische illusies

Meisterwerke der Optischen Illusionen

Je gelooft gewoon niet wat je ziet. De uiteindelijke ontdekking van de (on)werkelijkheid in de prenten is een overwinning voor de waarnemer. Wat voor staat, staat een fractie van een seconde achter. “Komt de echte trein van links of rechts?” Maar ook het glas wijn, dat telkens weer wordt vol geschonken vanuit de wijnfles, geeft stof tot nadenken over de curieuze optische verwisselingen.

Dankzij zijn creatieve enthousiasme voor dit thema en met medewerking van zijn vrouw Yolanda, heeft Sandro Del-Prete aan een boeiend oeuvre gewerkt, dat voor vele liefhebbers van illusies een zichtbare werkelijkheid is geworden in dit nieuwe boek en in zijn museum Illusoria-Land in het Zwitserse stadje Hettiswil bij Hindelbank (Hindelbankstrasse 33, 3325 Hettiswil, www.illusorialand.ch). Bezoekers lopen en kijken in de wereld tussen fantasie en werkelijkheid en tussen realisme en illusie. De prenten en teksten in het boek geven dit perfect weer.

ISBN 978 3 85003 147 9, “Meisterwerke der Optischen Illusionen”, Sandro Del-Prete, Tosa Verlag, 2007, 175 pagina’s.


Gerelateerde artikelen