Een storm van kleuren in de kunstwerken van Emil Nolde

30 augustus 2016

De kleurrijke tentoonstelling met het werk van kunstschilder Emil Nolde laat duidelijk zijn inspiratiebronnen uit het noorden van Duitsland zien. Het museum Kunsthalle Bielefeld richt zich met deze expositie op het expressionisme en laat tevens de kunst zien van één van de beste vertegenwoordigers van moderne kunst. Kunstenaar Emil Nolde (1867-1956) is in het Noordfriese dorpje Nolde opgegroeid.

Een storm van kleuren in de kunstwerken van Emil Nolde

Emil Nolde. Begegnung mit dem Nordischen

Zijn wens om kunstschilder te worden stuitte op enige weerstand bij zijn ouders. Uiteindelijk stemmen zij in het beroep van meubelmaker te leren en werkt hij na zijn diploma in verschillende fabrieken. Een ziekte brengt hem weer thuis om aan te sterken. Daarna studeert hij kunst aan verschillende instituten en begint in 1900 zijn atelier in Kopenhagen. Hij laat zich inspireren door het sterke kleurgebruik door Vincent van Gogh en zijn stukken krijgen steeds meer aanzien en kopers.

De expositie was tot en met 12 mei 2008 te bewonderen. In een bijbehorend boek schrijven kunstkenners over het leven en de ontwikkeling als gevierd kunstenaar. Vele reproducties van zijn schilderijen en aquarellen maken het geheel compleet.

ISBN 978 3 86678 129 0, “Emil Nolde. Begegnung mit dem Nordischen”, Jutta Hülsewig-Johnen, Kerber Verlag, 2008, 192 pagina’s.

Kunsthalle Bielefeld, Artur-Ladebeck-Strasse 5, D-33602 Bielefeld, www.kunsthalle-bielefeld.de.


Gerelateerde artikelen