De rijkdom van verzamelen

28 augustus 2016

Tijdens een studiedag in Regensburg (D) werd het snel duidelijk dat de aanwezige directeuren en conservatoren van musea zich zorgen maakten over de situatie van het grafisch erfgoed in de verzamelingen in Duitsland. De kwaliteit van collecties loopt onder andere gevaar door ontbreken van voldoende gekwalificeerd personeel. Aan de andere kant werd aangegeven dat de collecties niet mogen verstoffen in de vele donkere archieven. We moeten weer terecht trots zijn op de bewaard gebleven schatten van kunst en grafische techniek.

De rijkdom van verzamelen

Graphische Sammlungen in Nordrhein-Westfalen

Daarom werd dit jaar de kunstmanifestatie “Jaar van de Grafische Kunst” bedacht om bijzondere belangstelling te krijgen bij het publiek, galerie- en museumbezoekers. Ondanks de slechte situatie voor de kunst in de Duitse geschiedenis vanaf 1937 met het decreet van “ongewenste kunst” en de censuur is er door burgerinitiatieven en een aantal betrouwbare verzamelaars veel bewaard gebleven van vroegere kunst en in het bijzonder van de grafische kunst.

Het erfgoed aan grafische kunst is vooral bekend door het werk van Dürer, Tizian, Michelangelo en Raffael. Maar ook vele modernere kunstenaars kozen voor werk op papier met moderne druktechnieken. Aan dit kunstproject zijn 55 grafische verzamelingen uit Nordrhein-Westfalen gekoppeld. In de 55 exposities en in de begeleidende publicatie kunnen bezoekers en lezers genieten van ruim 1100 werken. Een boek voor leken en professionals.

ISBN 978-3-941559-03-5, “Graphische Sammlungen in Nordrhein-Westfalen”, Ron Manheim, Lenkungskreis Jahr der Graphik in NRW, 320 pagina’s.


Gerelateerde artikelen