Gebeurtenissen en feiten in kunstwerken vastgelegd

13 augustus 2016

In de boekenserie “Beeldlexicon van de kunst” verscheen deel 18 met de hoofdtitel “Geografie und Imaginäre Welten”. De auteur neemt lezers mee op een geïllu-streerde kunstreis door de geschiedenis in een wereld vol met gebeurtenissen en feiten. Fantasie, onwerkelijkheid, verering, verachting, vreugde, verdriet, liefde, dood en misdaad zijn weergegeven op geselecteerde kunstwerken en van uitgebreide informatie en toelichtingen voorzien. In dit boek is gekozen voor geografische onderwerpen en thema’s binnen de wereld van de Europese kunst.

Gebeurtenissen en feiten in kunstwerken vastgelegd

Geografie und Imaginäre Welten

Geografische dingen, voorwerpen en technieken zijn zichtbaar op de uitgekozen kunstwerken. De veelvoud aan thema’s is verrassend. De mens heeft in vele eeuwen gebouwd aan vragen, angsten en dromen en in het ongewisse geprojecteerd. Kunstenaars hebben met de kunst daarop gereageerd door persoonlijk drama, geluk, streven en nieuwsgierigheid te verwerken in hun voorstellingen.

Elke afgebeelde reproductie of detail uit een schilderij in het boek zorgt voor een verrassing bij de lezer. Er valt veel te ontdekken in de schat aan thema’s als: wereldbollen en landkaarten, de schepping, astronomie, cartografie, het geloof, bestaliteit, barbaren, kanibalen, reizen, ontdekken, de missie, eeuwige ijs, paradijs en erotiek. Een creatieve uitgave voor gebruik in het onderwijs op vwo-niveau en het aantrekkelijk maken van de kunstgeschiedenis en als referentiebron voor aanvullende studie.

ISBN 978-3-936324-92-1, “Geografie und Imaginäre Welten”, Francesca Pellegrino, Parthas Verlag, 2007, 384 pagina’s.


Gerelateerde artikelen