Zes eeuwen wiskunde in een inspirerend studieboek

3 augustus 2016

Op een heel bijzondere wijze weet auteur Johan Derks wiskundigen te inspireren met zijn beschrijvingen over wiskundige ontdekkingen, die vanaf 1300 gedaan zijn door wiskundigen als Descartes, Fermat, Pascal en Newton. Het was zelfs Euler die door zijn reeksontwikkeling de wiskunde in de achttiende eeuw liet ontwikkelen als een zelfstandige wetenschap. De auteur is met zijn “cursus” door de geschiedenis van de wiskunde in staat iedereen te laten genieten van de boeiende gebeurtenissen en feiten uit 600 jaar ontwikkeling.

Zes eeuwen wiskunde in een inspirerend studieboek

Cursus door zes eeuwen wiskunde

Veel wiskundigen hebben een boeiend en soms een dramatisch leven gehad. Niet van elke wiskundige is alles bekend geworden. De belangrijkste verdiensten zijn echter wel vermeld en meestal uitgewerkt. Voor het samenstellen van dit prachtige werk heeft de auteur gebruik gemaakt van bronnen, zoals internet, studieboeken en van eigen kennis uit zijn universitaire studietijd. De studies en bevindingen van wiskundigen zijn door hem gedetailleerd uitgewerkt in vele wiskundige notaties en bewijzen.

In 25 hoofdstukken komen alle wiskundige ontwikkelingen aan de orde en worden de namen van de genoemde personen telkens aan het begin van elk hoofdstuk vermeld. Van de meeste wiskundigen is het leven en werk uitgebreid weergegeven en geeft de auteur een beeld van verhandelingen, die hebben geleid tot bekende publicaties. Zo vinden we in het lees- en studieboek achtereenvolgens beschrijvingen over de wetenschappers René Descartes, Pierre de Fermat, Blaise Pascal, Isaac Newton, Gottfried Leibniz, Leonhard Euler, Carl Gauss, Charles Babbage en Christiaan Huygens en over vele bekende anderen.

Het zijn niet alleen formules en bewijzen die dit boek zo interessant maken, maar de levensbeschrijvingen en belevenissen van al die beroemde wiskundigen maken de inhoud extra aantrekkelijk voor allen met een wiskundige achtergrond en alle geïnteresseerden voor het boeiende vak en praktische toepassingen van wiskunde.

ISBN 978-90-813820-1-4, “Cursus door zes eeuwen wiskunde”, Johan Derks, Uitgeverij J.H. Derks, 2008, 553 pagina’s.


Gerelateerde artikelen