Een eenvoudige telescoop bracht een ware revolutie

2 augustus 2016

Niemand kon vermoeden welke revolutie Galileo Galilei (1564-1642) veroorzaakte met zijn zelfgemaakte telescoop gericht op de sterren en de planeten in het heelal. In het jaar van de Astronomie is het tevens 400 jaar geleden dat Galilei zijn eerste waarnemingen door die telescoop deed en er daarna veel boeken en verhandelingen over schreef. De makers van Astronomy, het Amerikaanse geïllustreerde tijdschrift voor astronomen en geïnteresseerden in de astronomie en ruimtevaart, schreven in het nummer van mei 2009 heel veel over de geschiedenis van de astronomie in die afgelopen 400 jaar.

Een eenvoudige telescoop bracht een ware revolutie

Astronomy mei 2009

Zij keken tevens terug op de boeiende historie in ontwikkelingen van de telescoop en revolutionaire nieuwe ontwikkelingen in de ruimtevaart met de bijbehorende ruimtetelescopen. Voor de nieuwe astronomen bevat het tijdschrift een overzicht van de 25 beste telescopen, die thans verkrijgbaar zijn in de bekende winkels en bij specialistische bedrijven. Ook vele prachtige opnamen van sterren aan de hemel geven een fascinerende blik van de wereld na onze dampkring. Lezers van Astronomy krijgen in dit tijdschrift ook over het ontstaan van de telescoop in 1608 in een artikel alles te lezen.

In 1609 is het Galilei, die uiteindelijk waarnam met de eerste bruikbare telescoop. Daarna werden er steeds meer wetenschappers en onderzoeker geconfronteerd met boeken en publicatie over astronomie en gingen zij zich interesseren voor de sterrenkunde. In een aantal artikelen maken we kennis met het werk van onder andere Christiaan Huygens, Ole Rømer, Hans Lipperhey, William Herschel, Joseph Fraunhofer en Isaac Newton. Een heel mooi tijdschrift voor liefhebbers van optische telescopen. Voor info www.Astronomy.com.


Gerelateerde artikelen