Een verzameling Afrikaanse kunst

11 december 2017

Boeiend, macaber, schokkend en verwonderlijk is de zeer bijzondere verzameling van Afrikaanse beelden en sculpturen van Georg Baselitz waarin de Afrikaanse mens centraal staat. Georg Baselitz is naast een enthousiast verzamelaar van Afrikaanse kunst ook een begaafd schilder en beeldhouwer. Aan vele exposities met sculpturen verleende hij medewerking door het uitlenen van stukken uit zijn omvangrijke collectie. Telkens werden juist zijn kunstwerken hoog gewaardeerd.

Een verzameling Afrikaanse kunst

Baselitz – Die Afrika-Sammlung

Voor musea een sein om een grote expositie met de gehele Afrika-kunstcollectie van Baselitz te organiseren. Het is het museum K20 - Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen gelukt om deze beroemde en veelzijdige collectie binnen te halen. Onder de titel “Baselitz: Die Afrika-Sammlung” toonde K20 in 2003 deze verzameling van ruim 130 stukken. Verzamelaar Baselitz heeft in een periode van ruim 25 jaar tijdens zijn vele reizen naar Afrikaanse landen de voorwerpen en sculpturen verworven en meegenomen.

De beelden uit stof, steen en hout brengen voornamelijk de mens in beeld. Door zijn reizen dwars door Afrika maakte hij kennis met vele culturen en etnische groepen, die telkens weer een zeer bijzondere kijk hebben op het uitbeelden van de naakte mens. Veel van zijn collectie komt uit het voormalige Belgisch Congo. Voor liefhebbers van beelden en kunst uit Afrika een uniek moment om te genieten van kunstontwikkelingen in dit bijzondere werelddeel.

In de gelijktijdig met de expositie uitgekomen catalogus zijn de kunstvoorwerpen op groot formaat weergegeven. Ook maakt de lezer kennis met de achtergronden van de verschillende Afrikaanse culturen en met het werk van de kunstenaar zelf. De wonderlijke figuren geven een verrassende uitstraling en mogelijkheden van het vormen van een eigen mening over de primitieve, intelligente of zelfs gewelddadige bevolkingsgroepen in Afrika. Na Düsseldorf was de verzameling te bezichtigen in München en Chemnitz.

ISBN 3 7913 2847 6, “Baselitz - Die Afrika-Sammlung”, Peter Stepan, Prestal Verlag, 2003, 192 pagina’s.

K20, Grabbeplatz 5, D-40213 Düsseldorf, www.kunstsammlung.de.


Gerelateerde artikelen