Meer kleur in lichtkunst

11 december 2017

In de expositieruimten van het Städtisches Museum in het Duitse Gelsenkirchen vond in het voorjaar een expositie plaats met schilderijen, lichtkunst en lichtsculpturen van kunstenares Hanna Jäger. Onder de titel “Farb-Licht” presenteerde zij in samenwerking met de curator van het museum een uitgebreid en gevarieerd scala van kunstwerken waarin telkens een combinatie van licht-kleur-fluorescentie-neon een rol speelt in het ontwerp.

Meer kleur in lichtkunst

Farb-Licht. Hanna Jäger

Hanna Jäger geniet grote bekendheid door haar speelse neon lichtinstallaties waarin veelal het woord en het sculptuur een samenspel vormen voor het geheel. De kijker wordt daarmee verrast op een beeldverhaal in een kleurrijk lichtbeeld. Door het gebruik van fluorescerende en fosforescerende verven en materialen krijgen meerdere kunstwerken een geheel aparte uitstraling in het spel van licht, donker en schaduw.

In de bijbehorende fraai uitgevoerde en gedocumenteerde catalogus zijn de lichtkunstwerken uitstekend afgebeeld. Over het leven en het werk van Hanna Jäger vindt de lezer meer artikelen en een uitgebreide biografie. Direct na Gelsenkirchen werd de expositie “Farb-Licht” met de kunstwerken met succes getoond in het Marburger Universitätsmuseum. Ook hier waren bezoekers enthousiast en spraken hun waardering uit voor het fraaie licht- en kleurenspel.

ISBN 3 931279 18 9, “Farb-Licht. Hanna Jäger”, Silke Eikermann en Björn Engholm, Stadtgalerie im Elbeforum en St. Petri, 2001, 84 pagina’s.


Gerelateerde artikelen