Einstein en de fysica in de twintigste eeuw

3 september 2017

Het Deutsches Museum in München besteedde tot en met 30 december 2005 bijzondere aandacht aan de geniale natuurkundige en Nobelprijswinnaar Albert Einstein in de tentoonstelling “Avonturen in de wetenschap. Albert Einstein en de natuurkunde van de 20e eeuw”. In een fors opgezette expositie toonden de samenstellers in meerdere zalen van het museum revolutionaire denkconcepten uit de moderne fysica aan de hand van ruim 40 originele historische stukken en documenten. Zij illustreren centrale aspecten uit het werk van Albert Einstein.

Einstein en de fysica in de twintigste eeuw

Abenteuer der Erkenntnis. Albert Einstein und die Physik des 20.Jahrhunderts

Met behulp van interactieve modellen, demonstraties en computersimulaties werd het wetenschappelijk avontuur voor velen aanschouwelijk gemaakt. Het concept van de expositie startte met een korte inleiding over de wereld van de jonge Einstein en bracht daarna de belangrijkste wetenschappelijke werken, zoals de relativiteitstheorie en de atoom- en quantumfysica in beeld. Het werk van Einstein werd telkens geplaatst in een context van politieke en culturele ontwikkelingen van die tijd.

Bij deze boeiende en leerzame expositie verscheen een geïllustreerde catalogus. De auteurs behandelen alle aspecten van zijn ontdekkingen en zijn aanvullende bijdragen aan eerder gepubliceerde resultaten van onderzoeken van andere eveneens beroemde wetenschappers. De lezer maakt kennis met het privé leven van Einstein. Zowel over zijn kinderjaren, als over zijn studiejaren zijn feiten weergegeven. Maar ook de moeilijke jaren van oorlog en antisemitisme zijn in de catalogus op een interessante wijze in beeld gebracht.

Einstein en de fysica in de twintigste eeuw - 2 Einstein en de fysica in de twintigste eeuw - 3 Einstein en de fysica in de twintigste eeuw - 4
Nog steeds geven posterijen zegels uit in het kader van de wetenschappelijke en succesvolle onderzoeken van de wetenschapper Albert Einstein.

Voorts bevat de catalogus artikelen over optica, licht, elektromagnetisme, filosofie en de weg naar zijn relativiteitstheorie. Ook is er aandacht voor het meten van de lichtsnelheid, de ontwikkeling van de atoombom, zonsverduistering, interferometrie, de lichtelektrische cel, het zwarte gat, kosmologie en atoom- en quantumtheorie. Alles duidelijk en overzichtelijk besproken en door de auteurs rijk geïllustreerd. Het geheel sluit af met een trefwoordenregister en een verklarende woordenlijst.

ISBN 3 924183 02 3, “Abenteuer der Erkenntnis. Albert Einstein und die Physik des 20.Jahrhunderts”, Alto Brachner, Gerhard Hartl en Christian Sichau, Deutsches Museum, 2005, 176 pagina’s.

Deutsches Museum, Museumsinsel 1, D-80538 München, www.deutsches-museum.de.


Gerelateerde artikelen