Experimenteren met optische fenomenen

20 december 2015

Met de leuk opgezette inhoud en uitleg voor het zelf uitvoeren van experimenten kunnen meisjes en jongens kennismaken met de achtergronden en eigenschappen van de wetenschap van optische illusies en andere leuke optische verschijnselen. Zonder moeilijke woorden en formules is op aantrekkelijke wijze ingegaan op vele bekende begrippen uit de werelden van het zien, waarnemen en ervaren.

Experimenteren met optische fenomenen

No Sweat Science: Optical Illusion Experiments

De auteur heeft zijn experimenten over vijf hoofdstukken verdeeld. Maar eerst is er een duidelijke inleiding over het zien en waarnemen door onze biologische en fysiologische ontwikkeling en ervaringen en experimenten. Ook geeft hij praktische tips om de experimenten veilig te kunnen uitvoeren. De gebruiker en docent vinden proefjes met bewegende illusies, speciale truckjes rondom de eigenschappen van het oog, proefjes met afwijkingen in de lengte en grootte van figuren, proefjes met omkeerbare plaatjes en met de illusie van diepte door stereoscopische plaatjes en andere driedimensionale effecten.

Extra verrassend zijn de experimenten met draaiende zwart/wit schijven waarop bij een bepaalde draaisnelheid kleuren ontstaan. Ook wordt gezamenlijk gewerkt aan het samenstellen van het bekende flipboekje. Een heel leuk doeboekje!

ISBN 978 1 4027 2336 0, “No Sweat Science: Optical Illusion Experiments”, Michael A. DiSpezio, Sterling Publishing, 2007, 128 pagina’s.


Gerelateerde artikelen