Optische fenomenen zorgen voor verbazing en vreugde

7 december 2015

In het boek “De kunst van illusies” van auteurs Brad Honeycutt en Terry Stickels, met medewerking van Scott Kim, geven de auteurs speciale aandacht aan de fascinerende en inspirerende illusionistische kunst van de Belgische kunstenaar Jos de Mey (1928-2007). Het boek is inmiddels verschenen in meerdere talen, in diverse uitvoeringen en met mooie afbeeldingen. Het boek begint met een overzicht van de meest voorkomende vormen van optische illusies of visueel bedrog, geschreven en van illustraties voorzien door Scott Kim.

Optische fenomenen zorgen voor verbazing en vreugde

L'art de l'illusion

Deze beroemde kunstenaar is een expert op het gebied van inversies van woorden. Daarna krijgen de lezers een introductie over het ontstaan van het fenomeen van optische bedrog en gegoochel met onze visuele waarneming door de natuur of een bewuste manipulatie van beelden. Dan is er een schat aan prachtige plaatjes van de kunstwerken van internationaal bekende en veelal minder bekende kunstenaars.

Het werk van deze laatste groep is natuurlijk zeer de moeite waard om er langer bij stil te staan om extra te genieten van de creatieve uitstralingen en de kunst van het telkens weer op een bijzondere en afwijkende wijze bedriegen van onze eerste visuele blikken. Uit deze groep noemen we de kunst van Rafal Olbinski, Valentine Dubinin, Chow Hon Lam, Arvind Narale en Victor Molev. Van Jos de Mey toont het boek vier werken, waarvan twee uit de kunstcollecties van Optische Fenomenen. Van andere bekende kunstenaars als M.C. Escher, Octavio Ocampo, István Orosz, Rob Gonsalves, Daniel Picon, Nicholas Wade, Gene Levine, Tamás Farkas, Dick Termes en Monika Buch zijn telkens een aantal afbeeldingen opgenomen.

“L’art de l’illusion”, Brad Honeycutt & Terry Stickels, Hugo 7 compagnie, 2013, 224 pagina’s.


Gerelateerde artikelen