Toverlantaarnvoorstelling in Museum Paul Tetar van Elven

6 december 2015

In de wintermaanden staat in het Delftse Museum Paul Tetar van Elven tot en met 29 februari 2016 de toverlantaarn centraal in de tentoonstelling “Ter leering ende vermaeck”. Het museum is gevestigd in het voormalig woonhuis van kunstschilder Paul Tetar van Elven (1823-1896). In samenwerking met Nico’s Tooverlantaarnmuseum in Scheveningen krijgen de bezoekers een beeld over de ontwikkeling van de toverlantaarn met een accent op de merkwaardige verhalen uit het verleden.

Toverlantaarnvoorstelling in Museum Paul Tetar van Elven

Museum Paul Tetar van Elven

Naast de expositie is er tevens een theater ingericht. De toverlantaarn werd al in de 17e eeuw uitgevonden en beschreven door de geleerde Christiaan Huygens. Na deze vondst veroverde dit beeldfenomeen snel de wereld. Eerst werden de glasplaten met de hand geschilderd. In de 19e eeuw werden de platen volledig vervaardigd door een fotografisch proces. Omdat de toverlantaarn en het “toveren met plaatjes” eigenlijk de voorloper is van alle projectoren is er ook aandacht voor de ontwikkelingen van de visuele en optische illusies.

Toverlantaarnvoorstelling in Museum Paul Tetar van Elven - 2

Ter leering ende vermaeck
De toverlantaarn werd zowel gebruikt voor amusement als “ter leering”. In de tweede gedeelte van de 19e eeuw lag de bloeitijd voor de toverlantaarn, ook wel in die tijd de laterna magica genoemd. De laterna magica werd gebruikt in theaters en door organisaties en instellingen voor speciale voorstellingen. Ook in de huiskamers van de rijkere burgers vonden er voorstellingen plaats. De apparaten kregen bijzondere en merkwaardige vormen. Tijdens de periode van de tentoonstelling vinden in het “Paarse Theater” meerdere voorstellingen plaats. Kijk voor data en prijzen op www.tetar.nl. Voor het onderwijs is een uitgebreid lespakket beschikbaar, zowel voor het basis- als voortgezet onderwijs. De kinderen kunnen een speurtocht naar optische illusies doen.

Museum Paul Tetar van Elven, Koornmarkt 67, NL-2611 EC Delft.


Gerelateerde artikelen