Kunst door lichtkunst zorgt voor een aangename sfeer

13 januari 2016

In het Jaar van het Licht 2015 stond de betekenis en de invloed van het fenomeen licht in de natuur en in de wetenschap en techniek centraal. Licht speelt al eeuwen lang een hoofdrol in kunst en kunstzinnige uitingen. Met licht ontstaat kunst, maar kan ook zelf kunst zijn. Kunst met licht wordt zeer gewaardeerd door kunstkenners, liefhebbers van kunst, kunstverzamelaars en bezoekers van musea en galerieën. Lichtkunst is inmiddels een herkenbare stroming in de kunstwereld.

Kunst door lichtkunst zorgt voor een aangename sfeer

Spot an! Lichtkunst von Flavin, Kowanz, Morellet, Nannucci, Sonnier, u.a.

Juist in het Jaar van het Licht presenteerde het team van de Kunsthalle Weishaupt onder de titel “Spot aan! Lichtkunst van Flavin, Kowanz, Morellet, Nannucci, Sonnier, e.a.” een kleurrijke presentatie van lichtkunstwerken voornamelijk uit eigen bezit. De lichtkunstwerken aan de muur, het plafond, op de grond aangebracht of vrijstaande sculpturen, blijven tot en met 10 april 2016 te bewonderen in het museum. Ter gelegenheid van de viering van het 125-jarig bestaan van de zogenoemde Munster van Ulm kreeg lichtkunstenaar François Morellet opdracht om voor het museum een kunstwerk te ontwerpen en te realiseren.

Hij ontwierp “Ulm Ultimate Cathedral”, een gestyleerd model van de kerk en opgebouwd uit 52 verticale neonbuizen. Door de transparante voorgevels van het museum was dit monumentale werk tevens goed zichtbaar vanaf de straatzijde en pastte volledig in het moderne karakter van het museum en het straatbeeld. De start van het Jaar van het Licht 2015 kreeg door dit kunstwerk door kunstlicht voor de stad Ulm en het museum een speciale betekenis. Bij deze nieuwe expositie is een begeleidende uitgave van het museumtijdschrift verschenen. Het groot formaat tijdschrift bevat op de titelzijde een afbeelding van een kleurrijk letterspel gevormd door een aantal gekleurde neonbuizen. In de juiste volgorde ontstaat het woord LOVE. Dit werk heeft de afmetingen van 250 x 250 cm en ontstond in 2011.

De visualisering van woorden en teksten door beeldtaal en lichtkunst is een specialiteit geworden van de Italiaanse lichtkunstenaar Maurizio Nannucci. In het tijdschrift staan alle getoonde kunstwerken afgebeeld, zijn alle werken ruim besproken en zijn korte biografieën van de deelnemende kunstenaars opgenomen. Het ontwerpen en maken van kunstwerken waarin kunstlicht uit kunstmatige lichtbronnen een hoofdrol vervullen heeft zich pas in de 20e eeuw in ruime mate kunnen ontwikkelen in openbare gelegenheden, musea en expositieruimten. Natuurlijk waren er al vormen van lichtkunst na de komst van de gloeilamp.

Kunst door lichtkunst zorgt voor een aangename sfeer - 2
Het nieuwe gebouw van de Kunsthalle Weishaupt met een opvallende, transparante en fascinerende uitstraling; foto © Christoph Seeberger.

Pas aan het begin van de 20e eeuw werden de eerste reclameletters in neon uitgevoerd. Sommige kunstenaars kiezen voor de eenvoud van hun sculpturen en installaties, terwijl anderen de combinatie zoeken van schilderkunst en kunstlicht, zoals Mario Merz, Nam June Paik en Keith Sonnier. De werken van Dan Flavin kenmerken zich door een bijzondere kleurenkeuze en een verrassend spel van licht, kleur, vorm en diepte in hoeken en vlakken met minimalistische constructies in ruimten. Lichtkunst heeft in de prachtige expositie haar platform gekregen waar het recht op heeft en waar de bezoekers een beeld krijgen van de creatieve mogelijkheden met licht. Een expositie met kunstzinnige inhoud en een uitstekend verzorgde publicatie.

“Spot an! Lichtkunst von Flavin, Kowanz, Morellet, Nannucci, Sonnier, u.a.”, tijdschrift no. 11 van oktober 2015, 80 pagina’s.

Kunsthalle Weishaupt, Hans-und-Sophie-Scholl-Platz 1, D-89073 Ulm, www.kunsthalle-weishaupt.de.


Gerelateerde artikelen