Werk van Adolf Fleischmann tussen kunst en geneeskunde

16 januari 2016

Door een unieke samenwerking tussen het Museum voor Konkrete Kunst Ingolstadt en het Duits Medisch Historisch Museum Ingolstadt is een waardevolle en leerzame expositie ontworpen met veelzijdige kunst van kunstenaar Adolf Fleischmann (1892-1968), een fascinerende persoonlijkheid. De expositie toont zijn veelzijdige levensweg en voegt beide zijden van zijn prachtige scheppingskracht samen: zijn roeping als kunstenaar en zijn beroep als medisch tekenaar en modellenmaker. Hij kreeg zowel in de kunst als in de geneeskunde veel waardering voor zijn creaties.

Werk van Adolf Fleischmann tussen kunst en geneeskunde

Surfaces

In de VS is zijn vorm van konkrete kunst ontwikkeld en verkocht hij zeer goed. In de 1920-er jaren werd hij vooral bekend door natuurgetrouwe medische modellen van was en zijn gedetailleerde tekeningen en schetsen van weefsel en botten. Ook werkte hij een tijd als laborant en medische tekenaar voor de Universiteit van Colombia. De expositie blijft tot en met 28 februari 2016 in het Museum voor Konkrete Kunst en vanaf 28 april 2016 start de expositie in Berlijns Medisch Historisch Museum.

In de bijbehorende rijk geïllustreerde catalogus zijn de werken afgebeeld en uitgebreid toegelicht. De combinatie tussen medische modellen, abstracte kunst, geometrisch werk en privéfoto’s mag zeker uniek genoemd worden in dit tentoonstellingsconcept en in het leven van Adolf Fleischmann. De catalogus bespreekt kunstzinnige aspecten en werkfacetten van de kunstenaar uit zijn oeuvre en is een informatiebron voor studenten Multimedia en Geneeskunde.

ISBN 978-3-7356-0115-5, “Surfaces”, Marion Maria Ruisinger, Simone Schimpf en Thomas Schnalke, Kerber Verlag, 2015, 223 pagina’s.


Gerelateerde artikelen