Peter Struycken in het Groninger Museum

3 januari 2016

Kunstenaar, graficus en kleurdeskundige Peter Struycken (1939) geldt als een van de bekendste en meest vooraanstaande kunstenaars in Nederland. In de zestiger jaren van de vorige eeuw maakte hij furore met geometrisch-abstracte kunst waarin vorm en kleur systematische veranderingsprocessen ondergaan. In 1968 begon hij als een van de pioniers gebruik te maken van de computer voor zijn grafische ontwerpen en voor besturen van kunstzinnige objecten en projecten. De enorme ontwikkelingen in het gebruik van de computertechnologie geven zijn lichtobjecten een extra visuele uitstraling.

Peter Struycken in het Groninger Museum

P. Struycken

Een belangrijke plaats in het oeuvre van Peter Struycken hebben de ruim honderd werken die hij in opdracht realiseerde. Daaronder bevinden zich monumentale projecten, zoals het kleurenpalet voor de binnenwanden van het Groninger Museum, de hangende structuur van de duizenden gekleurde bollen in het hoofd-kantoor van Aegon in Den Haag, het spectaculaire lichtwerk in de arcade van het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam en het parkeerterrein Blauwe Golven in Arnhem. Op het gebied van de filatelie is Struycken bekend geworden met de series postzegels met het bekende stippeltjes portret van koningin Beatrix.

Zijn creatieve visitekaartje is zeker het spel van kleur, licht, vorm en schaduw en het voortdurend in een herkenbaar of een willekeurig gestuurd kleurenpatroon. Meerdere ontwerpers hebben na het zien van dit kleurenspel inspiratie opgedaan voor het ontwerpen van lichtsculpturen. In een onlangs verschenen monografie kan de lezer uitgebreid lezen en ervaren over het werk van Peter Struycken. De auteurs hebben tachtig representatieve werken uit zijn oeuvre geselecteerd en uitvoerig toegelicht. Dit geïllustreerde gedeelte wordt voorafgegaan door essays over Struyckens werk in de architectuur, over zijn opvattingen over kleur, over zijn gebruik van de computer voor het ontwerpen van patronen, vlakverdelingen en schilderijen en over zijn uitspraken, teksten en theorieën.

Daarmee ontstond een prachtig kijkboek met een enorme schat aan inspiratiebronnen voor kenners kunstenaars, verzamelaars en studenten aan de kunstacademie. Een uitgebreide biografie, een overzicht van relevante documenten en een CD maken dit boek compleet. Het in twee talen (NL en E) verkrijgbare boek met CD verscheen ter gelegenheid van de tentoonstelling “P. Struycken - Het digitale tijdperk” in het Groninger Museum in 2007. De interactieve panoramafoto’s op de CD zijn een kleine selectie van werken die Struycken maakte in architectuur.

ISBN 978 90 5662 605 1, “P. Struycken”, Carel Blotkamp, Jonneke Jobse en Ruud Schenk, NAi Uitgevers, 2007, 285 pagina’s.


Gerelateerde artikelen