Anni en Josef Albers op reis door Latijns-Amerika

28 december 2015

De expositie “Anni and Josef Albers. Latin American Journeys” is vanuit twee gezichtspunten uniek te noemen. In de eerste plaats zijn significante delen uit de oeuvres voor de expositie samengevoegd en maken bezoekers kennis met twee geheel verschillende benaderingen van het gebruik van kleur en vlakverdelingen en die toch zo dicht naast elkaar staan. Josef Albers (1888-1976) was een erkend en invloedrijke schilder, kleurdeskundige en kunstpedagoog en zijn vrouw Anni Albers (1899-1994) een betekenisvolle ontwerpster van kunstwerken met textiel.

Anni en Josef Albers op reis door Latijns-Amerika

Anni und Josef Albers: Latin American Journeys

Beiden hebben hun kunstzinnige wortels in een gemeenschappelijke periode aan het beroemde instituut Bauhaus kunnen ontwikkelen en omgezet in vele prachtige kunstuitingen. Na hun emigratie naar de USA in 1933 reisden zij regelmatig naar Mexico en Zuid-Amerika en studeerden kunst, architectuur en de kunstuitingen van de pre-colombiaanse cultuur.

Bij een reeks exposities behoort een catalogus met boeiende artikelen en een schat aan reproducties van schilderijen en vele door Josef Albers gemaakte foto’s. De lezers krijgen bovendien een goed beeld over de grote invloed van de cultuur in de Spaans sprekende landen van Zuid-Amerika op het werk van beide kunstenaars. De ruime chronologie over beiden is boeiend van a tot z. Het boek is uitstekend materiaal voor studenten aan de kunstacademie.

ISBN 978 3 7757 1988 9, “Anni und Josef Albers: Latin American Journeys”, Brenda Danilowitz en Heinz Liesbrock, Hatje Cantz Verlag, 2007, 228 pagina’s.


Gerelateerde artikelen