Kleur en ritme in het werk van Henri Matisse

26 december 2015

In het kader van de vriendschapsbanden tussen de steden Nürnberg en Nice is het Musée Matisse uit Nice (F) met een schat aan kunstwerken van Henri Matisse te gast geweest in het Germaans Nationaal Museum in Nürnberg (D). Henri Matisse (1869 -1954) is één van de beroemdste Franse kunstschilders van de 20e eeuw. Met de expositie “Matisse JAZZ” presenteerde het museum in 2007 de eerste solotentoonstelling van Matisse in Nürnberg.

Kleur en ritme in het werk van Henri Matisse

Matisse Jazz

Centraal in de expositie stonden de werken uit zijn tijd in Nice en Vence. Kleur, ritme en de rijke wereld aan natuur langs de kust van de Middellandse Zee komen ruim aan bod in het persoonlijke kunstwerk en schilderboek “Jazz” (1947). Een boek waaraan Henri Matisse ruim zeven jaar heeft gewerkt en waarvan hij alle illustraties en teksten heeft gemaakt. Ook besteedde de expositie veel aandacht aan een ander beroemd geworden boek van Matisse en wel het boek “Pasiphaé”.

Beide boeken zijn in opdracht gemaakt. In de expositie maakte bezoekers kennis met ruim 75 originele werken. Daarnaast toonden de samenstellers talrijke foto’s, die eveneens beroemd geworden fotografen maakten van Matisse. De foto’s van de bekende Franse fotografen Henri Cartier-Bresson, Brassaï en Hélène Adant tonen de kunstenaar in zijn atelier aan het werk. De rijk geïllustreerde catalogus geeft op voortreffelijke wijze een beeld van deze wereldwijd gewaardeerde kunstenaar.

ISBN 978 3 936688 27 6, “Matisse JAZZ”, Anja Grebe, Verlag des Germanischen Nationalmuseums, 2007, 88 pagina’s.

Germanisches National Museum, Kartäusergasse 1, D-90402 Nürnberg, www.gnm.de.


Gerelateerde artikelen