Kleur en emoties

16 december 2015

Kleur wordt veelvuldig geassocieerd met emotie. Kleur is een communicatiemiddel en stuurt onze visuele waarneming. Kleur draagt bij aan onze symboliek. Is dat echt alles? Nee! Kleur is nog veel meer, dan alleen deze bescheiden opsomming van veronderstellingen, feiten en dagelijkse bezigheden. De rollen die kleuren in het werk van een kunstenaar spelen is geheel onderscheidenlijk en zeker afhankelijk van persoonlijke kenmerken en ervaring. Maar ook de indrukken die bezoekers van tentoonstellingen opdoen bij het kijken naar het bewust kleurgebruik, zijn de moeite van een nader onderzoek waard.

Kleur en emoties

A noir, E blanc, I rouge, U vert, O bleu - Farben

In het Kunstmuseum Kloster Unser Lieben Frauen in Magdeburg (D) vond een expositie over kleurgebruik in de kunst met succes plaats. Met de expositie gaven de samenstellers aan de hand van een diversiteit aan vormen en uitvoering een overzicht van de kracht van kleuren op de uitstraling van de moderne kunst.
De bijbehorende tweetalige catalogus “A noir, E blanc, I rouge, U vert, O bleu - Farben” in groot formaat, bespreekt op een aantrekkelijke wijze de veranderende beeldkracht die van kleuren uit kan gaan. Ook zonder de originele werken heeft de catalogus een hoge meerwaarde voor alle liefhebbers van kleur en kunst en vooral voor studenten en docenten in cursussen en opleidingen Kleur en Beeldvorming.

In een eerste artikel bespreken de auteurs de status van het fenomeen kleur in de moderne vormende en beeldende kunst. Daarna geven zij van elke deelnemende kunstenaar een inleiding over de keuze van het werk en de specifieke relatie tot de kleur en veelal over kleurcombinaties. Telkens kiezen zij een begrip uit het werk van een bepaalde kunstenaar en laten het bijbehorende kunstwerk als reproductie zien. De kunstenaar zelf schrijft ook een toelichting op het werken met kleuren. De kijkers maken onder andere kennis met het werk van Bridget Riley, Horst Bartnig, Thomas Ruff, Dieter Balzer en Jean-Yves Klein met “Kleurbelevenis”. Van alle deelnemende kunstenaars is een biografie opgenomen. De opzet van deze publicatie zorgt voor inspiratie om meer met kleur te experimenteren.

ISBN 978 3 86678 060 6, “A noir, E blanc, I rouge, U vert, O bleu - Farben”, Annegret Laabs en Uwe Jens Gellner, Kerber Verlag, 2007, 168 pagina’s.


Gerelateerde artikelen